hirdetés

Pokorniék és azok nyertek az érvénytelen népszavazáson, akik a Normafa megújítását szerették volna . A zöldek sehol sem voltak. A hegyvidékieknek is  mindössze csak a 27,6 százalékát érdekelte a Normafa sorsa, s a szavazók 81 százaléka voksolt igennel.

normafa

Nem rohantak az urnához vasárnap a Hegyvidék lakói, a Normafa területének helyreállításával kapcsolatos ügydöntő népszavazás miatt. A nem hivatalos részvételi arány – a Hegyvidéki önkormányzat Facebook-oldala szerint – 27,6 százalék volt. Ahhoz, hogy érvényes legyen, a szavazók 50 százalékának el kellett volna mennie, és akkor eredményes, ha a szavazók fele ugyanazt mondja. Pokorni Zoltán polgármester ugyanakkor korábban azt mondta, akármennyien is szavaznak, a többség akaratát elfogadja.

A többség végül úgy döntött, támogatja a Normafa-projektet. A nem hivatalos végeredmény szerint a hegyvidékiek 81 százaléka szavazott igennel és 19 százalék szavazott nemmel.

A voksolásra 47 ezer 913 lakos volt jogosult, többek közt itt lakik Áder János köztársasági elnök is és a a nap folyamán a szintén kerületi lakos Orbán Viktor miniszterelnök is szavazott.

A népszavazási kérdés egyébként úgy szól, hogy „Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testületének 10/2015. számú határozatában foglaltak szerint?”

A határozat egyebek mellett a Normafa Síház környékére, a Fácánosban létrehozandó erdei iskolára, a Szaniszló-réten megvalósítandó oktató-sífutópályára, a Kis-Norma lejtő mobilfelvonós kis sípályájára, az Anna-réti játszótérre és a János-hegyi út felújítására, környezetkímélő kivilágítására vonatkozik. Megfogalmazza a közösségi közlekedés előnyben részesítését, a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését, valamint a közbiztonság javítását felügyeleti jelenléttel és térfigyelő kamerák telepítésével.

Bár az eredeti tervek grandiózus 25 milliárdos fejlesztésekről szóltak, a Pokorni Zoltán vezette budapesti XII. kerületi önkormányzat végül egy sokkal szolidabb, olcsóbb és környezetbarát verzió mellett döntött, amelynek tervezett költsége 6,9 milliárd forint.

A Normafa-beruházás jelentőségét az adta, hogy akár minta lehet a Fidesz számára, hogy elképzeléseket nemcsak erőből lehet keresztülvinni, hanem érdemes az ellenzéki pártok és a civilek ellenérveit is meghallgatni, és beépíteni a kompromisszumos javaslatba.