hirdetés

Hazánk korrupciós fertőzöttsége globálisan Dél-Afrikával, Jamaicával és Tunéziával van azonos szinten a Transparency International éves jelentése szerint . Nos nem lepődtünk meg ezen igazán, maximum azon, hogy nem egyedül vagyunk az élen. Természetesen ezen a korrupción se lepődjünk meg, hoz a Fidesz egyik gazdasági embere közölte anno, hogy a kormányzás az üzlet, semmi más de erről majd később. 

 

A TI jelentésben az alábbi megállapítások találhatóak: Magyarország 2020-ban 44 pontot szerzett meg a Transparency International 100 pontig (a korrupcióval legkevésbé fertőzött országokig) terjedő skáláján, és ezzel a 180 országot vizsgáló felmérés 69. helyén végzett.

Mindez azt jelenti, hogy az uniós országok közül Bulgáriával és Romániával áll egy szinten kishazánk. Azaz az EU-ban az egyik legkorruptabb országnak számít Magyarország, amely – tanulmány szerint – „stabilizálta helyét a sereghajtók között”.

Ezen túl megállapítják, hogy a koronavírus-járvány kitörése és az ebből fakadó kihívásokra adott állami reakciók felgyorsították a demokratikus kulisszák lebontását. Felhozzák a rendeleti kormányzás bevezetését, ahogy az önkormányzatok egyes hatásköreinek és bevételeik nem csekély részének elvonását.

A TI jelentése szerint „a jogállamiság továbbra is tetszhalott állapotban van Magyarországon”.

Sajnos nem lehet vitázni a TI-vel, hisz látjuk, hogy kik miképp kapnak állami támogatást a turizmusban, vagy épp más szektorokban. Sajnos nem a kisemberek, s nem a kisvállalkozók. A haverok. Mi döbbenten hallgattuk amikor egy nagy Fideszes pénzmágus rezzenéstelen arcai mondta: gyerekek a kormányzás az olyan mint a biznisz, az üzlet, sokat kell keresnünk. Nos ez eddig jól megy. De ezen érdekes sztoriról majd később bővebben, meg másról is.

(cst)