hirdetés

Ha már nem lehet a vasárnapi boltzár, mert a nép úgy akarta, lesz szombati. Legalábbis egy tervezet szerint a kormány meg kívánja határozni, hogy hány hétvégi napon dolgozhat egy munkavállaló. Úgy tűnik, megint lesz így népszavazási kezdeményezés az ellenzék részéről.

boltzár

A parlament ősszel foglalkozik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozással, mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón. Jelenleg az érdekképviseletekkel tárgyalnak a vasárnapi munkavégzés részleteiről. Egyik javaslat szerint a munkavállalónak csak meghatározott számú napon kell dolgozni, tehát például csak hat vasárnapi kötelezettsége lehet. Azonban a szombati munkavégzéshez is szabályt kell kötni, hogy a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük – mondta a kormánypárti politikus. Ezenfelül a nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok szabályozását is rögzíteni kell, mert ez az eredeti törvényben is benne volt.

A boltok április közepe óta tarthatnak nyitva már vasárnap is, miután a Fidesz visszavonta és megsemmisítette a vasárnpai boltzárakról szóló törvényét és rendeletét. Persze ehhez az kellett, hogy az MSZP népszavazási kezdeményezést tudjon benyújtani, ami nem volt egyszerű, hisz a Fradinál is és a ligetben is azóta már megfordult kopaszok ezt elhíresült módon akadályozták. Kósa Lajos anno mondta, nem tartja a Fidesz vereségének a vasárnapi bezárás döntését, bár „az kétségtelen kudarc, hogy az embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket”.

Augusztusra, négy hónappal a boltzár eltörlése után először a nagyobb áruházláncok üzleteibe tért vissza a legtöbb vásárló. Azaz volt igény a vasárnapi nyitvatartásra.

(Fotó: archív)