hirdetés

Mintahogy azt korábban megírtuk és sejtettük, a bíróság jogerősen megszüntette a Viking Sygn ukrán kapitányának előzetes letartóztatást, mert a vádemelés megtörtént és nem áll fenn a veszélye többek között sem a tanúk vagy a bizonyítékok megsemmisítésének . Igaz az ügyészség szerette volna még dutyiban tartani a dunai hajóskatasztrófa egyetlen egy gyanúsítottját.

 

A bíróság jogerősen bűnügyi felügyelet alá helyezte a Viking Sigyn kapitányát. Így a 64 éves ukrán férfi eszerint nem hagyhatja majd el a kijelölt budapesti lakcímét, és nyomkövetőt is kell viselnie.

A Törvényszék is megerősítette végzésében azt a védelem által régóta hangoztatott érvet, hogy maga a vádhatóság által fellebbezésében hivatkozott beszélgetés sem tartalmaz semmiféle olyan utalást, amely akár a legcsekélyebb mértékben is abba az irányba mutatna, miszerint a gyanúsított akár bármely rokonát, vagy bármely kollégáját befolyásolni kívánta volna – mondta Tóth M.Gábor ügyvéd.

Mint ismeretes az ukrán kapitány letartóztatását először június 13-án szüntették meg, miután letették a 15 milliós óvadékot. Polt Péter legfőbb ügyész a döntés után jogorvoslati indítványt nyújtott be a Kúrián. A Kúria pedig július 29-én kimondta, hogy törvénysértő volt a férfi letartóztatásának megszüntetése, a Fővárosi Főügyészség pedig nem sokkal később megint indítványozta a letartóztatást, más gyanúsítással ugyan, amit a

Május 29-én este a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Hableány sétahajóval. A városnéző hajó hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel. A balesetet csak heten élték túl, egy személyt még mindig keresnek.

A Viking Sigyn kapitányát, Jurik C.-t egy rendbeli vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.