hirdetés

Lezárult a hírhedt soltvadkerti takszöv büntetőügye. Vádat emeltek ugyanis a soltvadkerti takarékszövetkezet egyes vezetői, ügyintézői és ügyfelei ellen. Összesen 76 vádlott lett, akik maffiaszerű elven működtek, és a monstre ügyben több mint 20 milliárd forintnyi kárt okoztak. Az ügyben érintett pénzintézeti vezetők és ötletgazdák mind szabadlábon vannak. Tettükért akár 20 év büntetést is kaphatnak.

soltvadkerti-takszov2-

Húszmilliárdos kárt okozhatott a soltvadkerti takarékszövetkezet, amikor fizetés- és hitelképtelen személyeknek és cégeknek adtak jelentős kölcsönöket – állítja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A vádlottak mind bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket, azaz maffiaügy lett. A vádirat szerint a szövetkezet érintett munkatársai 2005 és 2011 között rendszeresen megszegték a jogszabályokat, és összesen 120 hitelt helyeztek ki szabálytalanul – néha egy korábbi hitel visszafizetéséhez nyújtottak így segítséget. A vádlottak állítólag olyankor is együttműködtek, amikor nagyon jól tudhatták, a kiadott hitel sosem térül meg. Azonban ilyenkor cserébe több esetben is csúszópénzt juttattak a banki alkalmazottaknak.

A főügyészség vádat emelt amiatt is, hogy az érintett takarékszövetkezet 2011. évben több mint 5 milliárd forintnyi értékben olyan váltókat fogadott be, amelyek mögött valójában nem állt rendelkezésre fedezet. Ezzel azt próbálták elérni, hogy a pénzintézet igen rossz anyagi helyzetét leplezzék, illetve látszólagosan javítsák.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjai jelenleg szabadlábon vannak. Őket a főügyészség bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés bűntettén kívül többek között csődbűncselekmény bűntettével, számvitel rendje megsértésének bűntettével és vesztegetés bűntettével is vádolja.

Mint ismeretes, a solti takarékszövetkezet 2012 nyarán ment csődbe, a kárvallottaknak akkor 32 milliárdot fizetett ki a NAV elődje, a PSZÁF a betétbiztosítási alapból – a Napi Gazdaság ugyanakkor úgy értesült, hogy a pénzintézet közel 40 milliárdos adósságot halmozott fel. A PSZÁF által elrendelt kifizetéssel több mint 15 ezer betétest sikerült kártalanítani, de 101 ügyfél így is pénz nélkül maradhatott a bedőlt takarék miatt.

(Fotó: archív)