hirdetés

Ismét kis híjján tragikus honvédségi légibaleset. Súlyosan összeégett állítólag a szolnoki repülőtéren egy pilóta, amikor leszállás közben kigyulladt a Magyar Honvédség egyik gyakorlógépe, egy Jak-52-es. Az oktatógépen ketten voltak. A megégett pilóta állapotáról pontos információ egyelőre nincsen, ami nem túl jó jel, hisz ha csak apró kisebb sérülés lenne, akkor már bejelentették volna.

SONY DSC

Az elsődleges adatok szerint a repülés végéhez közeledve a szolnoki bázisrepülőtér fölött tűz ütött ki a Magyar Honvédség egyik Jak-52-es oktatógépén. A lángok a gép hátsó részében csaptak fel, ott ült az a pilóta, amelyik feltehetőleg súlyos égési sérüléseket szenvedett, hisz ott van az üzemanyag tartály is.

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta, hogy a kéttagú személyzet a leszállás után elhagyta a gépet, a tüzet eloltották, de az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett. Részleteket nem mondott, de úgy fogalmazott, hogy egy erős fizikumú katonáról van szó.

A balesetet szenvedett gépet 1994-ben állították szolgálatba, legutóbb tavaly októberben vizsgálták felül – egyébként ezt 200 óránként megteszik –, azóta 97 órát repült a gép. A Magyar Honvédségnek három ilyen Jak-52-ese van. A mostanit leszámítva egyetlen rendkívüli repülőesemény történt a légierőnél szolgáló Jak-52 típussal: 2003. november 13-án a szolnoki repülőbázis egyik gépe zuhant le, a kétfős személyzet életét vesztette.