hirdetés

Az Ubert ellenőrizték a NAV fedett munkatársai, mint utasok, de a sofőr gyanút fogott és eszeveszett száguldásba kezdett az adóellenőrökkel, és esze ágában sem volt őket kiengedni az autójából. Mindezen a NAV nyomozói is rendesen meglepődtek. A sofőr súlyos büntetésre és eljárásra számíthat, hisz személyes szabadságukban korlátozta az adóellenőröket. 

uber-24

A feketetaxizás visszaszorítása érdekében indított ellenőrző akciók során adóellenőröket ejtett egy időre foglyul egy pánikba esett uberes. A NAV ellenőrei egy uberes fuvart rendeltek május 11-én. A célállomáson a vélhetően gyanút fogott sofőr az utasok külön kérésére sem akarta lezárni a fuvart, hiába győzködték, hogy így nem értékelhetik a szolgáltatást a neten. Miután kiderült, hogy a sofőr NAV-ellenőrzés alanya, először kiutasította a revizorokat, akik azonban a jegyzőkönyv lezárása nélkül nem hagyták el a helyszínt. A gépkocsivezető ekkor blokkolta az ajtókat, elindult, az ellenőrök kérdésére csak annyit mondott, „jó helyre” viszi őket. Útközben rádión leadta kollégáinak a két revizor személyleírását. Fél órába telt, mire a sofőr megnyugodott és elengedte a NAV munkatársait, akik addigra már telefonon segítséget kértek. Az Uber-sofőr attól tartott, hogy a BKK és a rendőrség munkatársai is előkerülnek, és leveszik az autó rendszámát, ezért ijedtében inkább elhajtott a revizorokkal együtt.

Az Országgyűlés már megkezdte annak a törvényjavaslatnak a tárgyalását is, amely blokkolhatóvá teszi  a közösségi személyszállítást végző szolgáltatók honlapjait. Ezzel párhuzamosan összehangolt adóügyi és közúti ellenőrzések kezdődtek az Uber és hasonló szolgáltatók kiszűrésére.

Az adóhatóság eddig több mint 300 Uber-ellenőrzést végzett, és 3,6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a mobilapplikációval működő szolgáltatókra.