hirdetés

Nyomoz a rendőrség amiatt, hogy valaki markolóval szüntetett meg egy önkormányzati tulajdonban álló balatoni partszakaszt Zánkán, ami a Balaton-part és saját telke között volt. Természetkárosítás miatt indult eljárás, amit három év börtönnel sújt a btk . Feltehetőleg az ingatlan tulajdonosa rendelte meg a fura földmunkát, másnak aligha lett volna erre oka, ráadásul korábban ezt a területet lekerítette magának az ingatlan tulajdonosa, holott az az önkormányzat területe volt.

Az ügyben a napokban tett feljelentést a zánkai önkormányzat, miután a hét elején azzal szembesültek, hogy valaki markolóval kiemelte a földet egy 180 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú zöldterületről, amely egy üdülőingatlan és a Balaton-part között húzódott. Az ismeretlen tettes körülbelül 150-200 köbméternyi földet termelt ki a területről, teljesen elpusztítva annak növény- és állatvilágát, és a Balaton vize most a telekhatárig ér közölte Filep Miklós helyi polgármester, aki jelezte, hogy a feljelentést természetkárosítás miatt tették, ami a btk. értelmében három év börtönnel büntetendő bűncselekmény.

A kitermelt földet az elpusztított önkormányzati terület mögött található telekre halmozták, ahol jelenleg is áll egy markoló.

A polgármester jelezte, hogy az ügy tavaly tavasszal indult amikor a kérdéses üdülőingatlan tulajdonosa lekerítette a saját telke és a Balaton-part közötti – a telekkönyvben “vízállás” néven nyilvántartott önkormányzati tulajdonú – területet.

Nem csak tönkretette, megpróbálta lenyúlni a köz tulajdonát a vállalkozó úgy tűnik.

Akkor felszólították a tulajdonost írásban, hogy bontsa el a kerítést és állítsa helyre az eredeti állapotot, amire a jegyző előtt ígéretet is tett, de, mint idén tavasszal kiderült, végül nem hajtotta végre. Ekkor ismétetlen felszólította az önkormányzat, hogy ha nem teszi meg, akkor maguk bontatják el. Erre azonban nem került sor: helyette a múlt héten kaptak egy ügyvédi levelet, amiben jogszabályokra hivatkozva jelezték, hogy az üdülőtulajdonos elbitorolta a területet. Erre válaszul közölték vele, hogy a vízgazdálkodásról szóló törvény kizárja, hogy magánszemély tulajdont szerezzen itt, mivel a természetes vizek partja kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülhet.

Így markóló vetett véget a vitának.