hirdetés

Vádat emelt az ügyészség az ellen a szlovák csaló ellen, aki 130 embert vert át napelemek bérlésével és olcsó repjegyek ígéretével. A szlovák szélhámos a sértetteket 70 millió forinttal rövidítette meg most azonban fájhat a feje a csalónak.

 

A vádirat szerint a vádlott 2015-2017. évben Magyarország területén környezetbarát, házi energiatermelő rendszer bérbeadását hirdette egy általa vezetett szlovákiai vállalkozás, valamint két magyarországi cég felhasználásával.

Az érdeklődőket megtévesztve azt állította, hogy ez egy hőszivattyús rendszer, ami a háztetőre felszerelt napelem és egy szélkerék együtteséből áll. Előnye, hogy több energiát termel meg, mint amennyit a fogyasztó elhasznál, így a megtermelt többlet energiát a magyar áramszolgáltatónak értékesítik, az ebből befolyt összeg 10%-át pedig megkapja az érintett fogyasztó.

A megrendelőknek regisztrációs/csatlakozási díjat – napelemes rendszerenként 300.000-700.000 forint közötti összeget – kellett fizetniük.

A vádlott az energiatermelő rendszert interneten, szórólapokon hirdette, valamint magyarországi üzletkötők közreműködését vette igénybe – akik a csalásról nem tudtak.

Az ígért környezetbarát házi energiatermelő rendszer tényleges kiépítése végül csak három, bemutatóként szereplő háznál történt meg, a rendszer telepítése ugyanis már a szerződések megkötésekor sem állt szándékában a vádlottnak. A férfi tényleges célja az volt, hogy a sértettek tévedésbe ejtésével, a regisztrációs/csatlakozási díjként megfizetett összegeket megszerezze.

A vádirat szerint továbbá, a szlovák férfi 2013 novemberében belépett tulajdonosként egy, a Thaiföldi Királyságban bejegyzett, búvároktatással foglakozó cégbe, majd később a cég egyik magyar tagjának azt állította hamisan, hogy üzletet kötött az Egyesült Arab Emírségekben található Dubaj hivatalos nemzetközi légitársaságával, az Emirates Airlines légitársasággal, ami azt jelenti, hogy a vádlott cégén keresztül olcsóbban lehet repülőjegyekhez jutni. A vádlott megkérte a magyar férfit, hogy a búvároktató cég közösségi oldalán tegyen közzé egy hirdetést, miszerint korlátozott számban, nagyon kedvezményesen, 395 EUR/fő áron retúr repülőjegyet lehet vásárolni Bécs-Dubaj-Phuket útvonalra. A hirdetésre jelentkezőknek a repülőjegy árát a vádlott szlovák cégének számlájára kellett átutalniuk.

A vádlott cége nem állt szerződéses kapcsolatban a légitársasággal, a vádlott célja a vád szerint a sértettek megtévesztése, és az általuk átutalt összegek megszerzése volt.

A kerületi ügyészség az ügyben összesen 135 rendbeli kisebb, illetve nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságra, a jelenleg is letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozva.

(TE)