hirdetés

Elmeszelte az MNB a Budapest Bankot. Olyan ígéretekkel kecsegtetve szerzett új hitelkártyásokat a Budapest Bank, amelyek teljesítése eleve reménytelen volt. A régi ügyfeleknek ajánlott kedvezményeket pedig sokan csak külön erőfeszítésekkel kaphatták meg.

Budapest BankAz MNB már megbüntette a Budapest Bankot (BB), mert a Tesco hitelkártyákat úgy reklámozták, hogy nem vagy nem eléggé derült ki, hogy azok mennyire drága kölcsönt adhatnak. A legfrissebb határozatból pedig az derül ki, hogy a bank megtévesztő módon próbált új ügyfeleket szerezni, sőt a régebbieket megtartani is. Még mindig rendszeresen sóznak hitelkártyákat a gyanútlan vásárlókra – részleteztük korábban. Na, a BB-nél pont ez történt.

A BB a hitelkártya szerződésük megszüntetését kezdeményező ügyfeleket a kártya megtartására, további használatra ösztönző ajánlatokkal kereste meg. Ha ügyfelük vállalta, hogy eláll felmondási szándékától, a bank pénzvisszatérítést, illetve díjelengedést (például késedelmi díj, a vásárlási összeg meghatározott része, éves kártyadíj), illetve egyéb kedvezményeket ígért.

A jegybank célvizsgálatának eredménye szerint azonban a BB nem vagy nem a vállalt összegben, illetve határidőn belül, számos alkalommal pedig csak panasztételt követően írta jóvá az ajánlatban szereplőkedvezményt, noha a fogyasztó a szükséges pénzügyi feltételeket teljesítette. A bank emellett ajánlatával megtévesztő módon olyan ügyfeleket is megkeresett, akik a kedvezmény feltételeinek a hirdetményben foglalt kitételek szerint eleve nem feleltek meg.

A jogsértés miatt az MNB ma közzétett határozatában 7,5 millió forint bírságot szabott ki a Budapest Bankkal szemben, egyúttal kötelezte a bankot, hogy ajánlataival csak az igénybevételre jogosult fogyasztókat keresse meg, továbbá a kedvezményeket a vállalt feltételek szerint teljesítse. A jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy a hitelintézet már az eljárás alatt megkezdte az ügyfélmegtartó program felülvizsgálatát, s az elmaradt kedvezmények jóváírását is.