hirdetés

Meglepő vállalkozásba kezdett több önkormányzat. Struccot tartanak és tenyésztenek. Van olyan település, ahol mindezt a közmunkaprogramra kapott forrásból indították be. Persze amíg pici a strucc, nincs nagy baj, de vajon a közmunkások felkészültek-e arra, hogyha esetleg rúg a csőrős, akkor az akár halálos is lehet. Nemrég pedig elszabadult struccokat kellett a rendőröknek és a vadászoknak kilőnie. A 90-es évek közepén indult az első nagy strucctenyésztési hullám Magyarországon, de sokan belebuktak vagy tönkrementek az érdekesnek és ígéretesnek tűnő  programba.

struccfarm

Az utóbbi öt-hat évben megduplázódott a strucchús iránti kereslet Nyugat-Európában. Svájc az egyik fő fogyasztója az egzotikus madár húsának, de Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is szívesen fogyasztja az elit. A hajdúsági Monostorpályiban tavaly nyáron – írta a Magyar Nemzet – vettek struccokat a Start munkaprogram révén, a karám létrehozásával és a takarmánnyal együtt mintegy 15 millió forint támogatást kaptak. Juhász Péter, a település jegyzője azt mondta, a tenyésztést folytatják, mert ez munkalehetőséget is jelent a közmunkásoknak. Hozzátette, más hajdúsági települések is fontolgatják a strucctenyésztést, és fiatal gazdák is igényelhetnek erre támogatást.

Benk Ákos, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának adjunktusa a lapnak arról beszélt, hogy csaknem húsz éve foglalkoznak Magyarországon strucctenyésztéssel. Sokan azért vágtak bele a tenyészésbe, mert az állat igénytelen, lucernát, szemes takarmányt is eszik, továbbá bírja a hideg telet.

A 100-110 kilogrammos futómadár húsa értékesíthető, tojása 25 tyúktojásnak felel meg, bőre pedig vetekszik a krokodiléval.

Azonban a strucctartás nem olyan egyszerű, hiába hiszi annak ezt bárki. Egyrészt veszélyes foglalkozás, hisz a madár igen nagyot tud rúgni, bele is lehet halni. Másrészt a strucchús piacára betörni nem egyszerű, sőt. Majd húsz évvel ezelőtt rengeteg struccfarm jött létre, de többségük belebukott az ígéretesnek tűnő madártartásba.