hirdetés

Az utóbbi évek egyik legnagyobb hivatali korrupcióját leplezte a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Az akcióban 200 millió forintnyi készpénzt, 60 millió forintnyi értékpapírt és egy 40 millió forint értékű luxusautót is lefoglaltak, továbbá ingatlanokat is zár alá helyeztek a Pénzügyminisztérium korrupciós botrányával összefüggésben, amelyben jelenleg is zajlik a vizsgálat. Hét gyanúsítottat már őrizetbe vettek, köztük egy minisztériumi főosztályvezető is található. Összesen pedig 18 gyanúsítottja van eddig a hivatali botránynak, ami még bővülni fog.

 

Szerdán derült ki, hogy vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették a pénzügyi tárca munkatársait. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón még azt mondta, hogy összesen öt minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe, közülük viszont egy ember a Miniszterelnökségen dolgozott. Hozzátette azt is, hogy elsősorban GINOP-pályázatok és magángazdasági pályázók lehetnek érintettek a botrányban.

Az ügyről napközben a Központi Nyomozó Főügyészség is tájékoztatást adott, és elmondták, hogy már 18 embert hallgattak ki.

Az ügyészség hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt, megközelítőleg hatvanmillió forint összegben értékpapírt és egy – készpénzért vásárolt – negyvenmillió forint értékű autót foglalt le, valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A főügyészség közleménye szerint összesen mintegy 25 helyszínen végeztek kutatást, és időközben hétre nőtt az őrizetbe vettek száma, közülük pedig hat embernek már a letartóztatását is kezdeményezték. Hozzátették azt is, hogy az elkövetők összesen mintegy tízmilliárd forint összértékű pályázattal kapcsolatban követhettek el visszaéléseket, amelyek miatt összesen tizenegy gazdasági társasággal szemben megindították a jogi személyekkel szemben alkalmazható büntetőeljárást.

Azt is kiderült, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottak a Pénzügyminisztérium egyik kihelyezett részlegén dolgoztak, és hogy egy minisztériumi főosztályvezető is van köztük.

Hasonló méretű korrupciós ügyre rég volt példa. Pontosan 2012-ben bukott le a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál maffia rendszerre hasonló módon működő földalapú támogatások lenyúlása. Az ügyben több mint negyven vádlott volt, ítélet nemrég született az ügyben. Az így okozott kár több milliárd forint volt.

Feltehetőleg a gyanúsítottak száma a Pénzügyminisztériumi korrupciós botrányban még nőni fog.

( CsT)