hirdetés

Sajnos a második hullám kezdete óta Budapesten több mint 10, Szabolcs Szatmár Bereg megyében 50 százalékkal többen haltak meg az előző évekhez képest. A temetkezésekre az embereknek nincs pénze. Az általunk megkérdezett kelet magyaroroszági temetkezési vállalkozó elismerte: a halottak felénél a rokonok csak hamvasztást kérik, a temetést nem, mert nincs rá pénzük. Nagy a baj és senki nem segít a gyászoló családokon. Talán jó lenne itt is már valami hangzatos ígéret.

 

A hivatalos koronavírus-portálon a halálozási adatokat nem közlik területi bontásban, csupán azt vezetik, hogy a vírus magyarországi megjelenése óta hányan haltak meg a fővárosban és vidéken a vírus miatt. Az első és a második hullám áldozatait együtt kezelik, így az nem látszik, hogy az elhunytak mikor vesztették életüket.

Megyei bontásban csupán a fertőzöttek számát adják meg, de minden nap cserélik, így aki nem vezeti külön, az nem tudja, hogy egy-egy megye azért vörös, mert éppen most sok a fertőzött, vagy, mondjuk, az első hullámban betegedtek meg sokan, de egyébként azóta átlagos adatokat mutat az adott terület.

Győr-Moson-Sopronban 145 százalékkal többen, azaz két és félszer annyian haltak meg, mint az előző öt évben átlagosan.

Az 50. héten Fejér-megyében ben 5,2 százalékkal kevesebben hunytak el, mint korábban. Baranyában 12, Tolnában 17 és Pest megyében viszont 27 százalékkal többen – tekintve, hogy Csongrád-Csanád 138, Vas és Békés pedig közel százszázalékos értéket produkált, előbbiek még visszafogott értékeknek mondhatóak.

A majd három és fél hónapot tekintve mindenhol többen haltak meg 2020-ban, mint a korábbi időszakban. , A keleti és nyugati megyékben sokkal szomorúbb a helyzet: Szabolcsban másfélszer annyi halott van, mint a korábbi években, Győr-Moson-Sopronban 48, Vasban, Borsodban és Békésben pedig plusz 40 százalék körüli a változás.

Azonban van egy még nagyobb baj amiről senki nem beszél. A gyászoló családok felének még temetésre sincs pénze.

Az általunk megkérdezett kelet magyaroroszági temetkezési vállalkozó sokkolóan őszintén ismerte le nagy a baj.

Sokkal több a halott ezt mindenki tudja. Látják az itt élők is. Miskolcon is vannak hűtőkonténerek a halottaknak aztán ez mégsincs benne a tévében meg az újságba. Sok a halott de nem mindenkit temetnek el a rokonok mert nincs pénzük rá. Körülbelül a halottak felénél tapasztalom én ezt, hogy csak a hamvasztást kérik. Nagy baj ezt látni. -mondta a temetkezési vállalkozó az Esti Újságnak de a nevét nem közöljük, nehogy emiatt bajba keveredjen vagy épp elveszítsen pár temető kezelést.

A kedd reggeli adatok szerint 696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, számolt be a kormányzati tájékoztató oldal.

Meghalt 128 beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent. 5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen.

(cst)