hirdetés

Várhatóan január végétől igényelhetik a három gyermeket vállaló családok a bankoknál a 10 + 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) támogatást – közölte a Bankmonitor alapító-ügyvezetője. Azonban a most még oly csábító feltételeknek egészen bizonyosan sok-sok reménykedő nem fog megfelelni.

családiház-kp.hu

A részletkérdésekben még folynak az egyeztetések. Ezek lezárását, és a feladatra való saját felkészülésüket követően tudják majd a bankok fogadni az igénylőket. Így előreláthatólag a 10 + 10 millió forintos támogatást 7-8 pénzintézet folyósítja. Ezek lefedik a magyarországi bankpiac 80-85 százalékát, de a kör még bővülhet.

Sándorfi Balázs elmondása szerint nem fordul elő sehol a világon, hogy kihirdetnek egy rendelkezést, és a bankok már 4-5 nap múlva tudják kínálni az új terméket ügyfeleiknek. A részletek egyeztetése időigényes, a nyitott kérdéseket szakszerűen le kell zárni, az új feladatra megfelelően fel kell készülni – mutatott rá a Bankmonitor ügyvezetője.

Jelezte, hogy a 10 + 10 millió forintos CSOK igénylése a múlt évhez hasonlóan maximum 30 ezer forintba kerülhet az ügyfeleknek. A támogatásból Budapesten jelenleg egy új építésű 75 négyzetméteres lakás árának fele, vidéken, például Debrecenben, pedig ugyanekkora lakás mintegy kétharmada finanszírozható. Emlékeztetett arra is Sándorfi, hogy a támogatást azok a házaspárok kaphatják meg, akik vállalnak három gyermeket, vagy már van három gyermekük. Emellett az utóbbi esetben a házaspár egyik tagjának negyven év alattinak kell lennie. Abban az esetben, amikor már van három gyerek a családban, mindkét szülő életkora 40 év felett is lehet.

Sándorfi Balázs jelezte: az érdeklődők számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy külön telefonszámot tart fenn, amelyen tájékoztatást kaphatnak a felmerülő kérdéseikre.

Az azonban biztos az Esti Újság információi szerint, hogy a sok reménykedő egy része szomorúan fog távozni majd a pénzintézetektől. Ugyanis a jelenlegi hiteleket tekintve az MNB szigorú szabálya is marad, azaz az igénylőknek fizetésének, bérének a 40%-át nem haladhatja majd meg a havi törlesztőrészlet. Ha olyan munkahelyen dolgozik az illető, ahol esetleg volt NAV vagy egyéb végrehajtás van vagy volt, akkor bizony ez sem fog pluszpontnak számítani. Mint ahogy az sem jó, ha valaki a magánszektorban ténykedik. Vagy nincs már legalább egy éve az adott munkahelyén. Ez ugyanis mind-mind gátja lehet a CSOK megszerzésének, a bankok eddigi hitelbírálati ténykedését nézve.

Ráadásul, ha az igénylő az OTP-hez megy és ott volt bármiféle tartozása, elmaradása, akkor azt előbb rendezni kell, ha a banknál van az adott tartozás, ha nem. Ha már más követeléskezelőnél van az esetleges adóssága az ügyfélnek, akkor az jó hosszú procedúrát jelent. Ráadásul mindez a magyar zöldbanknál már rossz pontnak számít, legalábbis más hiteleiket figyelembe véve, és akár az is elképzelhető, hogy mindez jelentheti majd a bukást is az ügyfélnek, azaz a CSOK-tól való búcsút.

(Fotó: Kp.hu)