hirdetés

Remek lesz az idei dinnyetermés, tavalyhoz képest 5 százalékkal nőtt a termőterülete. Nagyjából 110 forintos kilónkénti árra lehet számítani a magyar piacon. A főszezon júliustól indul, de már a héten lehet találkozni az országban termett idei friss görögdinnyével.

görögdinnyeA bőséges idei termés azért jócskán elmarad a 20-25 évvel ezelőttihez képest, akkor háromszor nagyobb termőterülettel rendelkezett a hazai görögdinnye. A következő heteken múlhat a termés minősége, ugyanis a ködös esős időjárás nem kedvez neki.

Európában a spanyolok termelik a legtöbb görögdinnyét, mi a második helyen állunk. A németek, szlovákok, csehek, lengyelek a magyar dinnyét kedvelik leginkább. A németek újabban a mag nélküli magas cukortartalmú fajtát részesítik előnyben, sok magyar gazda ráállt ennek termesztésére.

Fogyasztásban azonban élen járunk, ugyanis Magyarországon egy főre évente átlagosan 8-10 kilogramm görögdinnye jut.

A tavalyi 100 forintos kilónkénti átlagárnál a termelőknek nemigen keletkezett profitja, így idén már a 110 forintos átlagárat ideálisabbnak tartanák.

Dorcsinecz Balázs, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács zöldségtermelői főbizottságának elnökségi tagja a Magyar Hírlapnak elmondta: csaknem ezer családnak jelent megélhetést a dinnyetermesztés Magyarországon. Hozzáfűzte: az átlagos termés 45 tonna hektáronként.

A fagykárok elleni védekezés tekintélyes beruházást igényel a gazdálkodó családok részéről: a fagy, valamint a jégeső ellen alagútfóliával óvják a dinnyetermést.

(Forrás: Esti Újság/Magyar Nemzet)