hirdetés

Alkut ajánlott a Fideszes honatyának Simonka Györgynek a vádhatóság. A maffia ügyben beterhelt politikus, ha lemond a tárgyalásról és beismer mindent, akkor 8,5 évvel megúszhatja a büntetést. Simonka úgy tudjuk nemet mondott az ajánlatra.

 

Az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre.

A Fővárosi Törvényszék azt megerősítette, hogy a vádiratokat már postázták a vádlottaknak és védőiknek.

Mint ismeretes a vádhatóság álláspontja szerint az EU-s pénzekkel való trükközés ügyében 2009 végén Simonka elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épít fel, amelynek csak az volt a célja, hogy a döntéshozókat megtévesztve jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.

A pályázatokban felülárazták a beruházásokat és a különböző támogatható eszközbeszerzéseket úgy, hogy olcsón, minimális áron szerezték meg az ingatlanokat, azokon pedig a végrehajtott fejlesztéseket fiktív becslésekkel tüntették fel a valósnál értékesebbnek. Állítólag Simonka azt is meghatározta, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Az alábbi pontokban emeltek vádat az ügyben:

·       két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,

·       két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,

·       két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,

·       két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,

·       két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.

Simonka környezetéből úgy értesültünk, hogy a fideszes képviselő nem fogadja el a vádhatóság indítványát.