hirdetés

Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő harmadrendű vádlottként állt a bíróság elé. A vádlott kijelentette, fenntartja a nyomozás során tett vallomását. Simonka György a vádiratban a terhére rótt valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadja az írásos vallomásban is. Simonka nemrég azzal került címlapra, hogy azt állította az ügyében eljáró ügyészek ma már nem ügyészek, amivel ki is verte a biztosítékot Polt Péter Legfőbb ügyésznél. Meglepő módon a politikus megtiltotta, hogy a tárgyalóban fotó készüljön róla, ami meglepő.

 

A Fidesz szebb napokat látott politikusa nemrég azzal került címlapra, hogy azt mondta az ügyében eljáró ügyészek ma már nem tagjai a vádhatóságnak. Simonka György feltehetőleg ezzel azt akarta érzékeltetni, hogy egy koncepciós eljárás szenvedő alanya, és ártatlan.

Nos Simonka ügye több mint érdekes. Sőt az emberben fel is merült többször, hogy csak nem tett ilyet, amit írnak róla. Mégis csak egy kormánypárti politikus. Meg ennél okosabban is szerezhetett volna pénzt törvényesen. Ráadásul sikeres politikus Simonka, így az ellensége is sok, még talán párton belül is. Így akár beleférhetne a képbe az is, hogy egy koncepciós ügy áldozata. Sőt lehet a bíróság fel is menti, gondoltuk ezt mi.

Azonban az ügyészekről szóló nyilatkozata után olyan közleményt adott ki a vádhatóság, amit nem tett zsebre a politikus feltehetőleg. Így, ha volt is esélye, hogy megússza a büntetést, nos a vádhatóság ezt aligha fogja könnyedén engedni.

A bizonyítási eljárás első tárgyalási napjának délelőttjén az első- és másodrendű vádlottak nem kívántak vallomást tenni, de ez nem zárja ki, hogy majd később a tárgyalás során nem kerül erre sor.

Kedden Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő harmadrendű vádlottként állt a bíróság elé. A januári előkészítő ülésen még engedte, hogy fotózzák őt a tárgyaló teremben, ezúttal azonban nem járult ehhez hozzá. Mint mondta, a sajtó komoly nyomás alá helyezte a családját, és nem akarja őket ismét kitenni ennek.

Simonka kérés több mint fura volt, hisz politikus, azaz közszereplő.

A Fideszes politikus vádlott kijelentette, fenntartja a nyomozás során tett vallomását, amelyet nem kívánt a bíróság előtt megismételni és egyelőre kérdésekre sem válaszolt. Kiderült azonban, a vádirat kapcsán egy másik vallomást nyújtott be írásban, amelyet Metzing Márton bíró olvasott fel. Simonka György a vádiratban a terhére rótt valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadja az írásos vallomásban is.

Eszerint semmilyen bűnszervezetet nem hoztak létre és erre szemernyi bizonyíték sincs. A vádbeli termelőszövetkezetek létrehozását szerinte a 2008-as gazdasági válság tette szükségessé. Ekkor egyébként sem juthatott volna támogatáshoz, mivel baloldali kormány volt hatalmon, így támogatásra nem számíthattak. A vádiratban kifogásolt beruházások szakszerűen megvalósultak. Ugyanakkor nem igaz, hogy ő 45 százalékot kapott volna vissza a beruházások után, hiszen szakértői véleményekkel alá tudja támasztani, hogy a kérdéses beruházásokat a költségek 55 százalékán nem lehetett volna megvalósítani. Simonka György a szintén vádlott feleségéről, és unokahúgáról, azt írta, önállóan végezték a tevékenységüket, s ő semmilyen törvénytelen vagy szabálytalan dologról nem tud munkájukkal kapcsolatban.

A per egyhamar aligha fog befejeződni és bízunk benne Simonkáról kiderül ártatlan.

(Turcsányi-Csákány )