hirdetés

Komoly K.O.-t kapott a miniszterelnök legjobb exbarátja. Simicska Lajos komoly töprengésbe kezdhet, hisz a Közgép ellenfelei ma sorra mosolyoghattak. Előbb a GVH hagyta jóvá ugyanis a nagy rivális fúziós kérelmét, utána pedig a bíróság erősítette meg a Közgép kizárását, azaz 3 évig a Simicska zászlóshajónak számító cége nem indulhat közbeszerzéseken. Így egy esetleges paksi beruházásból is kiesett.

pusztai zsuzsa , liszkay g‡bor , nyerges attila , simicska lajos

Végleges a Közgép hároméves kizárása a közbeszerzésekből. A Fővárosi Törvényszék ugyanis jogerős ítéletében is igazat adott a Közbeszerzési Hatóságnak és Közbeszerzési Döntőbizottságának, így nem lehet felfüggeszteni a cég kizárására vonatkozó határozatot.

A Közgép Zrt.-t az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azért zárta ki tavaly júliusban, mert a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderen az ajánlattevőt hamis adatszolgáltatáson érte. Egy szerb alvállalkozótól szerzett két építőhajó fedélzetét ugyanis a szerb közlekedési minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján 502,6, illetve 508,7 négyzetméteresnek tüntették fel a pályázatban, ám a kiírók megállapították, hogy valójában 452,6, illetve 467 négyzetméter.

Mindez apróságnak tűnhet, ám a hamis adatközlést súlyosan szankcionálhatják: akár három évre kizárhatják a rajtakapott céget valamennyi közbeszerzésből. Az igazgatóság így is tett, mire a Közgép Zrt. jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amelyet az elutasított. Ezek után a Közgép Zrt. bíróságon támadta meg a döntőbizottság határozatát, egyben kérte a végrehajtás felfüggesztését.

Az elsőfokú bíróság helyt adott a kérelemnek, a döntőbizottság fellebbezésének azonban a másodfokon eljáró bíró helyt adott. Itt tehát arról van szó, hogy nem függesztik fel a kizárást.

A hamis adatszolgáltatás ügye pedig egy másik peres eljárásban még folyamatban van. A tiltás feloldásához arra lenne szükség, hogy ott jogerősen igazat adjanak a Közgépnek, addig azonban a cég a kizárt ajánlattevők listáján marad – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A Közgép azonban akkor is nehéz helyzetben lenne, ha győztesen kerülne ki abból a perből. Az Orbán Viktor miniszterelnök korábbi legfőbb szövetségesének, Simicska Lajosnak az érdekeltségébe tartozó cég riválisai ugyanis fokozatosan nőnek. A GVH épp ma hagyta jóvá azt a fúziót, amelyben Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester üzleti köréhez tartozó személyek és a tulajdonukban levő építőipari cégek fűzik szorosabbra kapcsolataikat.