hirdetés

Úgy tűnik öngólt rúgott magának a Fidesz közeli Index. Az internetes portál szerint tudnia kellett a kisvárdai fiktív cégek visszaéléseiről Seszták Miklósnak, mivel akkoriban tagja volt a kisvárdai képviselő-testületnek. Az Index birtokába került dokumentumok szerint ezek a cégek tényleg nem fizettek adót. Az azonban tény, hogy egy ügyvéd nem biztos, hogy az adott cég vezető tisztségviselője, így a Cégbírsági bejegyzés után egy ügyvédnek ráhatása nincs egy adott cég működésére. Így már csak az a kérdés, hogy az Index kinek a kérésére kívánja lejáratni az új minisztert Seszták Miklóst, mert jelen esetben erről van szó.

sesztak_ 2

Még 2005-ben a fiktív cégek alapításának megnehezítését kérte az Igazságügyi Minisztériumtól Kisvárda jegyzője, miután kiderült, hogy a városban két-három címre összesen több mint 700 olyan vállalkozást jelentettek be, amelyek létrehozásuk óta nem fizettek iparűzési adót . Tény kérdése, hogy akkoriban a cégek alapítását végző Seszták Miklós is tagja volt a kisvárdai képviselő-testületnek. A 700 céget az Amway-hálózat kereskedelmi ügyleteihez használhatták, létrehozásukban ügyvédként Seszták Miklós, jelenlegi fejlesztési miniszter is közreműködött.

Mint ismeretes Seszták Miklós frissen kinevezett minisztert azzal kóstolta be a Fideszes kötődésű Index.hu is többek között, hogy évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket. Orosz és ukrán állampolgárok nevére néhány kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot jegyeztek be. A társaságok cégbíróságokon fellelhető dokumentumaiba szúrópróbaszerűen belepillantva az látszik, hogy az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász rendre Seszták Miklós volt.

A miniszter akkor azt mondta, a megbízásokat egy MLM-cégtől kapta, semmilyen szabálytalanságot nem követett el.

Az Index.hu azonban nem adta fel és Sesztákra annak ellenére rászálltak, hogy az intenetes portál a kormányhoz köthető. Most kaptak némi doksitis, amely alapján ezek a cégek tényleg nem fizettek adót, a problémákról pedig helyi politikusként Sesztáknak is tudnia kellett.

Az NFM  szerint a cégalapításkori ügyvédi tevékenység egy cég bejegyzésével megszűnik, a további működésre az alapítás során eljáró jogi képviselőnek ráhatása nem lehet. Így arra sem, hogy a cég fizet–e helyi iparűzési adót, és ha nem, akkor miért nem.