hirdetés

A miniszter helyretette a félreértéseket. A kormány nem államosít, hanem stratégiai ágazatokban növeli az állami szerepvállalást – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.
A miniszter leszögezte: vannak olyan meghatározó gazdasági szegmensek, ahol az állami szerepvállalást növelni kell. Ez szerinte elérhető bizonyos vállalatok piaci alapú megvásárlásával, ahogy az Antenna Hungária és a Főgáz esetében történt, de úgy is, hogy nem veszik meg az egész rendszert vagy az egész vállalatot, csak az irányítást. Ez elegendő is, miután az állami célok ezáltal már elérhetők.
Arra a felvetésre, hogy a nonprofit közműszolgáltatók szabályozásáról szóló készülő törvényben a legfrissebb információk szerint az áram- és a gázellátás profitorientált maradna, a miniszter kijelentette, soha nem mondta, hogy az említett terület forprofit lesz. A kormány azt tervezi, hogy lesz egy nonprofit közműszolgáltató réteg, vagyis a szemétszállítás, a víz- és a csatornaszolgáltatás lenne nem nyereségérdekelt, és lesz egy no profit – mondta.

„A nonprofit röviden annyit jelent, hogy a működés során nem is tervezünk nyereségelemeket, ugyanakkor a no profitnál elengedhetetlen profitelemeket „beletenni” az üzemeltetésbe, példaként az áramszolgáltatást tudom felhozni. Itt az egyetemleges szolgáltatóvá válás a fontos kérdés, ezzel szemben a hálózatot nem kívánja az állam megvásárolni” – tette hozzá.

Ahhoz, hogy ezek jól működjenek, nem lehet nonprofittal termelni, miután a nyereségből kell elvégezni az energiabiztonsághoz szükséges beruházásokat. „Mi azt valljuk, hogy a no profit üzemmód termel egy minimális nyereséget, ám ezt nem lehet majd osztalék formájában kivenni, csak és kizárólag az energiahatékonyság növelésére vagy energiabiztonság megteremtésére fordítható” – magyarázta Seszták Miklós.

Arra a kérdésre, hogy mely energiaszolgáltatókat kívánja megvásárolni az állam, a miniszter úgy felelt: a kormány kinyilvánította, hogy szeretne még több akvizíciót. Helytelen volna azonban, ha az eladó cég a sajtóból értesülne arról, hogy meg akarják vásárolni.