hirdetés

Vége a találgatásoknak. A robbanóanyag elöregedése és érzékenységének okozta a balesetet. A tragikus körülmények közt elhunyt négy katonai tűzszerész nem hibázott, és más sem.
tűzszerész hortobágyi balesetA hortobágyi tűzszerészbalesetet vizsgáló független bizottság semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapított meg – jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter.

A bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet. A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg mulasztást – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök.

A vizsgálati jegyzőkönyv szerint a katonák az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeztek. A járőrparancsnok egyértelműen és pontosan azonosította be a bombát, helyesen határozta meg annak hatástalanítási módszerét. A talált bombatípust ismerték, a hatástalanítás során nem történt mulasztás.

A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg mulasztást – mondta a vezérezredes.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei. Az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.