hirdetés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter múlt pénteken világossá tette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tárgyalódelegációja számára, hogy ha kell, akár erővel, egyszerű törvénymódosítással is elveszik az MTA kutatóintézeteit. Erről Lovász László akadémiai elnök értesítette a kutatókat egy hétfő esti körlevélben. Azt írta, továbbra is azon lesznek, hogy garanciákat kapjanak a független és magas színvonalú tudományos kutatómunkára.

 

Hétfőn este körlevelet küldött Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA elnökségi tagjainak. A levélben megismételte azt a péntek esti bejelentést, amely szerint az MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közös szándéknyilatkozatában Lovász László „tudomásul vette, hogy a Kormány az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni”.

Azt írják, „meggyőződésünk továbbra is az, hogy a tudományos kutatás szabadsága, a minőségi elvárások következetes érvényesítése egy, az MTA keretein belül, megújult szervezeti, irányítási keretek között működő intézethálózattal biztosítható legjobban”, a kormány viszont nem fogadta el az álláspontjukat. Sőt, Palkovics László kilátásba helyezte, hogy amennyiben az MTA ragaszkodik saját álláspontjához, akkor a Kormány törvénymódosítással az MTA egyetértése nélkül is átveszi a kutatóintézeteket.

A szándéknyilatkozat megvalósulása esetén egyben maradhat a kutatóhálózat, az MTA megkerülhetetlen lesz ennek szakmai irányításában és döntéseiben, továbbá megmaradna a kutatóhálózat ingó és ingatlan vagyona és az MTA „brand” is. A következő időszak fő feladata az lesz, hogy a megállapodás részleteinek kidolgozása során ezeket a célokat és a hozzájuk tartozó garanciákat minél teljesebben érvényesíteni tudjuk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan javaslatokat vihessünk a Közgyűlés elé, melyek intézményes biztosítékát nyújtják a független és magas színvonalú tudományos kutatómunkának az MTA intézethálózatában” – zárul a levél.

 

Ha mindaz igaz, amit Lovász elnök úr írt az akadémiai tagoknak, akkor az elkeserítő. Elkeserítő, mert egy politikus senkit sem zsarolhat, senkit sem presszionálhat, és soha nem élhet vissza hatalmával,  és ez viszont igazmindenkore. Ráadásul, ha valaki kényszer hatására dönt az a törvények értelmében semmis ! Azaz ez a Palkovics-Lovász paktum tulajdonképpen semmit sem ér a jelenleg hatyálos jogszabályok értelmében, mert az MTA elnöke nyomás és kényszer hatására írta alá.