hirdetés

Váratlanul és minden előzmény nélkül mondott le az LMP elnöke, Schiffer András. A politikus még az országgyűlési mandátumát is önként vissza adja, amire sosem volt eddig a magyar parlamentarizmus történelmében. A hírt éjfél után jelentette be az egyik hírportálon Schiffer, aki a jövőben ügyvédkedik inkább.

schiffer

Az LMP Országos Elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja szerdán együttes ülést tart, miután Schiffer András társelnök bejelentette, hogy  távozik a politikából – közölte a párt szóvivője. Schiffer András döntését az LMP sajnálja, de tiszteletben tartja és tudomásul veszi – olvasható Gál József közleményében.

Az LMP a következő időszakban az alapszabályának és a parlamenti képviselőcsoport frakciószabályzatának megfelelően hoz döntést a társelnöki poszt, a képviselői mandátum és a frakcióvezetői tisztség betöltéséről. Az LMP Országos Elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja szerdán együttes ülést tart, majd ezt követően tájékoztatja a nyilvánosságot a következő időszak lépéseiről – tudatta Gál.

A Lehet Más a Politika nem marad ugyanaz Schiffer András nélkül, de ugyanazért dolgozik, mint eddig vele. Az LMP célja továbbra is az, hogy alternatíva legyen az elmúlt évtizedek politikai zsákutcájával szemben – írta Gál József.

Schiffer András hétfő este közölte döntését a párt elnökségével. A politikus mindezt egy interjúban mondta el, az egyik hírportálon, amely éjfél után jelent meg.

Az interjúban a politikus közölte: a társelnöki posztról június 1-jével, a parlamenti mandátumról augusztus 31-gyel mond le, majd ügyvédként dolgozik tovább. Párttagságát viszont megtartja. A lemondott LMP-alapító szerint ez a parlamenti ciklus nagyon élesen megmutatta, ha nincs meg a szellemi erőtér, ami stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörni.

Az látszik, hogy egy ilyen szellemi erőtérnek a megépítését a napi daráló és a választási ciklus kényszerei egyszerűen akadályozzák – mondta Schiffer.

2018–19-ben nem akar indulni egyik választáson sem. Brüsszelbe pedig soha nem akart kimenni, önkormányzati választáson meg soha nem is jelöltette magát. Kijelentette ugyanakkor, hogy az LMP körüli szellemi erőtér felépítésén is dolgozni szeretne a jövőben. Közéleti szerepvállalását várhatóan egy alapítványon keresztül képzeli el.

Ebben az országban egy nyüves általános sztrájk nem volt a rendszerváltozás óta – fogalmazott Schiffer.

Úgy tűnik, Schiffer csalódott és elege lett.