hirdetés

Hajléktalanok foglalták el a Kossuth teret.  Ezzel a figyelemfelkeltő akcióval próbálta meg felhívni az emberek és a politikusok figyelmét arra A Város Mindenkié csoport Budapesten , a közterületen élő hajléktalan emberek “hatósági üldözése” és a szegénységben élők “ellehetetlenítése” kézzel fogható, valós  probléma ma Magyarországon.

aVM

A VM csoport tagjai és szimpatizánsai húsz sátorból álló tábort alakítottak ki a Parlament előtt, az ország karácsonyfájánál. A tüntetők a nem bejelentett akció során azt követelik az Országgyűléstől tagjaitól, hogy “a szegény emberek üldözése és kisemmizése helyett foglalják törvénybe a lakhatáshoz való jogot és alkossanak megfelelős lakás- és szociálpolitikát annak érvényesítése érdekében”

 

A fideszes példát mutató polgármester Kocsis Máté által nem kedvelt csoport követeli emellett az üresen álló ingatlanok hasznosítását, a kiterjedt szociálisbérlakás – rendszer kialakítását, a lakhatási támogatások radikális növelését és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását. Magyarországon szerintük lakhatási válság van, és a közterületi hajléktalanság csak a jéghegy csúcsa.

A Város Mindenkié csoport szerint legalább 300 ezer embernek lenne szüksége megfizethető lakásra, ez a jelenlegi önkormányzati lakásállomány több mint kétszeresét jelenti , A VM  szerint a Fidesz  sajnos 2010 óta az állampolitika szintjére emelte a közterületen élő emberek üldözését.