hirdetés

Komoly kritikát kapott az Orbán-kormány. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila, a Debreceni Egyetemen a magyar gazdaság versenyképességének aktuális tényezőiről tartott előadásában a gazdasági irányváltás kritériumaként a bizalomerősítést, a korrupciócsökkentést, a tudásalapú fejlődést, a termeléstől a szolgáltatások felé fordulást, a központosítás csökkentését és a nemzetközi értékláncokba bekapcsolódást jelölte meg. Chikán szerint rossz úton halad Magyarország, váltani kell.

Budapest, 2003. december 7. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a magyar gazdasági helyzetről és a pénzügyi folyamatokról rendezett tanácskozást a párt Lendvay utcai székházában. A tanácskozáson részt vett Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke is.  A képen: Orbán Viktor (b) és Chikán Attila volt gazdasági miniszter.  MTI Fotó: Földi Imre

Chikán Attila exminiszter úgy fogalmazott: az irányváltáshoz nem kell kormányváltás, a gazdasági fordulatot a jelenlegi kormány is meg tudja csinálni, ha akarja. A professzor szerint a versenyképességet tekintve drámaian romlott a helyzetünk: a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában Magyarország 144 ország között 2001-ben még a 29., 2006-ban a 38. helyre került, most a 63. helyen áll.

A vizsgált 12 versenyképességi mutató közül az intézményrendszer – amelybe beleértik a kormányzat egész teljesítményét – és az üzleti tevékenység tekintetében áll a legrosszabbul az ország: a 97., illetve a 90. helyen – mutatott rá a professzor, aki szerint ugyanakkor az infrastruktúrában és a technológiai felkészültségben mért 48. hely hosszú távon reménykeltő.

Chikán Attila a jelenlegi magyarországi unortodox gazdaságpolitika jellemzői között sorolta fel az állam gazdasági szerepének növelését, a társadalmi egyenlőtlenségek politikai kezelését, a rövid távú stabilitás előtérbe helyezését és a politikai hatalom szempontjainak prioritását.

Magyarország nemzetközi megítélése 1960 óta soha nem volt olyan rossz, mint most – jelentette ki az akadémikus, megjegyezve: ezért nem minősítik fel az országot a hitelminősítők, hiába mondja a kormány, egyébként teljes joggal, hogy gazdasági mutatók már lehetővé tennék ezt.

Chikán Attila szerint a versenyképesség-vesztés tartós tendencia, amit nem csak a jelenlegi kormány hibái okoznak, ez a korábbi kormányoktól indult, mint ahogy van hagyománya a korrupciónak is. Figyelmeztetett arra is, hogy a politikában jelenleg uralkodó társadalomfelfogás bezárja Magyarországot az alacsony fejlettségű európai országok körébe.

A volt miniszter kiemelte: folytatódik az ország lecsúszása, ha nem lesz gazdaságpolitikai változás. A szakember a kis- és középvállalkozásokban (kkv-k) látja a változtatás lehetőségét. A kkv-k ha lassan is, de képesek a folyamatok kedvező befolyásolására – mondta Chikán Attila a Debreceni Egyetemen.

(Fotó: Origo)