hirdetés

Meg van az első magyar, aki koronavírussal fertőződött meg. A magyar állampolgár a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess luxus óceánjáró alkalmazottja. A Külügyminisztérium szerint a magyar beteg jól van, karanténba került és már kapott is egy korlátlan internet kártyát segítség gyanánt. Mindeközben pedig Olaszországban óráról órára romlik a helyzet.

 

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Menczer Tamás közölte: a japán hatóságok tájékoztatása szerint pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje.

A Diamond Princesst február 5-én karantén alá helyezték. Ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló – tette hozzá.
Hármójuk közül egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett. Őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelő központba. Elmondása szerint jól van – közölte Menczer Tamás.

Olaszországban a karanténnal érintett területen jelenleg nincs magyar állampolgár, legalábbis erről nincs pontos adat, de továbbra is azt javasolja a kormány a magyaroknak, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak az érintett régiókba – mondta az államtitkár. Kérdésre hozzátette: egyelőre nem vezetnek be közúti vagy vasúti ellenőrzést Olaszország felé, a szomszédos országok sem tettek ilyet, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet.