hirdetés

Sajnos hiába lesz nyugdíjemelés. Több mint 1 millió magyar szépkorúnak ez maximum havi 1700 forintot fog jelenteni. De lesz olyan idős, aki csak 800 forint pluszt kap majd havonta vagy még ennél is kevesebbet. Persze ez is valami de valljuk be egyben röhelyes is miközben szorjuk a milliárdokat vadászati kiállításra, meg a kormány reklámozására.

 

Megjelent a Magyar Közlönyben a nyugdíjemelésről szóló rendelet. Eszerint 1,2 százalékos lesz a nyugdíjemelés, amely viszont csak azoknak jár, akik már tavaly is nyugdíjasok voltak. Mivel a kompenzáció mértéke meghaladja az 1 százalékpontot, novembertől már az emelt nyugdíjat kapják a jogosultak.

A legfrissebb 2020. január 1-jei adatok alapján 142,1 ezer forint jelenleg az átlagos öregségi nyugellátás havi összege Magyarországon. A 2,05 millió magyar nyugdíjas közel 60 százalékának, azaz 1,21 millió szépkorúnak nem éri el a havi ellátása ezt az összeget sem. Közülük is 73,5 ezer magyar nyugdíjas még 60 ezer forintra sem jogosult havonta.

Ennek a 73,5 ezer magyar nyugdíjasnak még az ezer forintot sem éri el az emelése: ha 60 ezer forinttal számolunk, akkor 720 forinttal fog emelkedni a nyugellátás. Ha azt vesszük, hogy ez a legnagyobb összeg ebben a sávban, akkor lesznek olyanok is, akiknek az 500 forintot sem fogja elérni a nyugdíjemelése, egészen pontosan azok, akiknek az ellátása kevesebb, mint 41 666 forint.

Akinek például csak a 28 500 forintos minimálnyugdíj jár, annak 342 forinttal fog emelkedni a nyugdíja. Ami azt jelenti, hogy a legszegényebb kisnyugdíjasok havonta másfél liter tejjel kapnak majd többet.

Egy nyugdíjas, aki a KSH szerinti átlagos összeget kapja, nagyjából 1700 forintos emelésre számíthat.

A legtöbb nyugdíjas 100-160 ezer forint közötti összeget kap minden hónapban, ők több mint 918 ezren vannak, nekik 1200 és 1920 forint közötti összeggel emelkedik a havi ellátása.

A Magyar Statisztikai zsebkönyv 300 ezer forintos összeg felett nem közli már sávokra bontva, hányan jogosultak egy adott összegre: ők összesen 54,4 ezren vannak. Nekik az emelés mértéke legalább 3600 forintos lesz. És a 2019-es adatok szerint több mint 1400-an vannak azok, akiknek a félmillió forintot is meghaladja a nyugdíja, az ő kifizetésük legalább 6000 forinttal emelkedik a mostani intézkedés értelmében.

TAlán jobb lenne jobban megbecsülni a szépkorú nyugdíjasainkat. Jobb lenne nem a köztévére herdálni sok sok tíz milliárdot, hoz hírt hamisítani olcsóbban is lehet. Jobb lenne nem vadászati kiállításra herdálni a pénzt és egyéb úri hóbortokra a tisztelt honatyáknak. De az is jó lett volna, ha épp a Magyar Tenisz Szövetségtől ellopott pénz előkerülne, vagy kevesebbet adományoznánk az egyházaknak. Ha annyira vallásosak vagyunk akkor adományokat tudnak gyűjteni a felekezetek, hisz sok sok millió hivő országa vagyunk, nem ?

(cst )