hirdetés

Rogán a jövőbe lát
2014-09-05 09:17

Minden hitelre igaz lesz a forintosítás, de pénzt senki sem kap vissza. A bankok pedig elbukják az összes pert. S legkésőbb februárig elszámoltatja a kormány a bankokat közölte Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője az Echo TV-nek azt mondta, minden egyes forinttal el kell számolniuk a pénzintézeteknek, de az elszámolással az ügyfelek nem készpénzt kapnak majd, hanem az adósságuk csökkenhet.

devizhitelesek

A pénzintézetek elszámoltatása legkésőbb februárban végbe fog menni – mondta Rogán Antal, az Echo TV Napi aktuális című műsorában szerdán. Valamint azt is, hogy „csak a jogi ravaszkodással egy bank sem fog tudni kibújni az alól, hogy elszámoljon az ügyfelekkel”. Az elszámolás 900 milliárd forintba is kerülhet a bankrendszernek a Magyar Nemzeti Bank korábbi becslése szerint.
A Kúria júniusban jogegységi határozatot hozott, és kimondta, hogy a bankok feltételezhetően tisztességtelenül jártak el a devizahiteleknél több esetben, de a forinthitelekre vonatkozóan is az egyoldalú szerződésmódosításoknál. Ezt követően a parlament megalkotott egy törvényt a helyzet rendezésére, és már a jogszabályban rögzítette, hogy minden pénzintézet minden devizahitel esetén, amit magánszemély vett fel, tisztességtelenül járt el az egyoldalú szerződésmódosításoknál és az árfolyamrésnél.
A bankoknak csak azt a lehetőséget hagyta meg a kormány, hogy perelhetik a parlament döntését, és a bíróságoknak meghatározott időn belül az összes ítéletet meg kell hozniuk. Rogán szerint értelmetlen a pénzintézeteknek a nemzetközi jogi fórumokhoz fordulniuk, mert a Kúria úgy járt el, hogy előzetesen kikérte az Európai Bíróság véleményét, ennek megfelelően döntése az unió illetékes bíróságának véleményén alapszik. A Fidesz frakcióvezetője szerint a végén az összes pert az államot képviselő ügyvédek fogják megnyerni.
A júliusban elfogadott törvényt egy másik, elszámolási törvény is követni fogja, amit idén ősszel tervez benyújtani a kormány, és azzal számol, hogy a parlament év végéig elfogadja. Az elszámolási törvény azt fogja leírni, hogy a bíróságok által megítélt elszámolások eredményét az egyes ügyfeleknél hogyan kell jóváírni.
A kártalanítás menetéről és üteméről a kormány javaslatát követően a frakció fog dönteni a Fidesz-KDNP tapolcai kihelyezett frakcióülésén. Rogán hozzátette, hogy az elszámolással az ügyfelek nem készpénzt kapnak majd, hanem az adósságuk csökkenhet. Illetve a törlesztőrészletük is 25 százalékkal lehet kisebb.
Rogán arról is beszélt, a kártalanítás minden hitelre vonatkozni fog, amit magánszemély vett fel. Ez szerinte lehet fogyasztási hitel, szabadfelhasználású hitel, lakásra felvett jelzáloghitel, vagy autóhitel. Lehet deviza-, vagy forintalapú, mindegyik szerződéssel és azon belül minden egyes forinttal el kell számolni – mondta Rogán Antal.