hirdetés

Robbanásszerűen kezdett terjedni augusztus végén a koronavírus itthon: egy hét alatt 3,8-szeresére nőtt az új esetek száma. A járványügyi szakértők szélesebb körű tesztelést, a fertőzöttek gyorsabb elkülönítését és más drasztikus intézkedéseket szorgalmaznak. Egy belvárosi gimnázium több tanulóját hazaküldték mert a hétvégén egy olyan szórakozóhelyen voltak, ahol pechükre volt egy beteg.

 

Rövid időn belül ezres nagyságrendű lehet az új koronavírus-fertőzöttek száma, ha nem történik drasztikus beavatkozás .

A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) Covid-19 járvány című szimpóziumán hangzott el mindez.

A szimpóziumon felszólalt Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője, aki arról beszélt, hogy a tavaszi adatokhoz képest robbanásszerű növekedés mutat a fertőzöttek számának alakulása: hétfőn az előző hetihez képest 3,8-szeres növekedés volt tapasztalható.

A munkacsoport modellje szerint a vírus legvalószínűbb reprodukciós száma (R) 2-2,5 volt vasárnap, azaz egy fertőzött 2-2,5 másik embernek adta át a fertőzést, ami drasztikus, határozott intézkedések bevezetését indokolja. A szerdán és csütörtökön regisztrált több mint 300 napi új megbetegedésből ekkora reprodukciós szám mellett hamar ezres nagyságrendű új fertőzött lehet naponta, ami sokkal durvább , mint amit eddig tapasztaltunk.

A szakértő szerint a járvány kontrollálásának egyik fontos eszköze a tesztelés, de az ebben rejlő potenciált itthon kevéssé használják ki. A munkacsoport-vezető arról is beszélt, hogy a gazdaság jelentős lassulását okozó elfojtás helyett milyen stratégiára volna szükség a járvány megfékezéséhez:

• csökkenteni kell a kockázatos kontaktusok számát – távolságtartással, a tömegrendezvények korlátozásával, a zárt térben tartott értekezletek, üzleti találkozók elhagyásával;
• drasztikusan bővíteni kell az egyéni teszteléseket, ingyenes teszteket biztosítani országszerte;
• az új fertőzéseket és kontaktokat a mostaninál gyorsabban kell elkülöníteni;
• kötelezővé kell tenni a maszkot az egészségesek körében, zárt közösségi terekben;
• ezeket az intézkedéseket addig kell szigorítani, amíg a reprodukciós ráta 1 körüli értéken nem stabilizálódik.

A tesztelés kiszélesítését sürgette a lap szerint az ITM másik munkacsoportjának vezetője, a járványügyi szakértő Röst Gergely is.
A járvány terjedésének jellemzőiről szerdán Müller Cecília országos tiszti főorvos is beszélt, aki szerint az eseteknek csupán 10 százaléka külföldi eredetű és a fertőzöttek zöme 30 év alatt fiatal.

Sajnos a az emberek többsége már nem veszi komolyan a járványt. Sokan a villamosokon is maszk nélkül utaznak. De már a boltokba is járkálnak a vevők sajnos. A másik nagy baj, hogy sokan az egyszerhasználatos és sok védelmet nem adó orvosi maszkot hordják. Persze az otthon varrott sem sokkal jobb de az legalább mosható, sterilizálható. Az is növeli a vírus terjedését, hogy Budapesten van olyan gimnázium, ahol egy osztályt már karanténba küldtek, de mellette mehet még vagy 9 osztály tanítása. Az is döbbenetes, hogy az iskolákban hiába van pozitiv koronavírusos tanár, azt a szülökkel nem közlik, és a gyerekeket sem tesztelték le, a tanári karról nem beszélve.

Egy belvárosi elit iskola több tanulója is egy budapesti szórakozóhelyen bulizott, ahol a hétvégén egy mulatozó koronavírusos volt. Őket nagyon helyesen az iskola vezetősége haza küldte.

Azonban ami gond az iskolába járó diákok nem kapnak maszkot, ami picit aggasztó. Ezel ugyanis jelentősen lehetne a járványt megfogni, csitítani.

 

(Csákány )