hirdetés

Mehet az otthoni dutyi dili program. Az április 1-től életbe lépő reintegrációs őrizet, vagyis az otthon tölthető büntetés lehetősége csak kisebb súlyú bűncselekményeket elkövető első bűntényesek számára adott, és csak akkor, ha a bíró engedélyezi. A kormányzat abban is bízik, hogy ezáltal a túlzsúfolt börtönök létszáma valamelyest javulni fog.

háziőrizet

A reintegrációs őrizet lényege, hogy azok, akik legfeljebb ötéves fogház- vagy börtönbüntetést kaptak, és először kerültek összeütközésbe a törvénnyel, büntetés-végrehajtási (bv) intézeten kívül, kijelölt ingatlanban, akár a saját otthonukban is tölthetik büntetésük utolsó hónapjait, de legfeljebb fél évet.  Reintegrációs őrizetbe nem kerülhet az, akit személy elleni erőszak – például emberölés, testi sértés, szexuális erőszak, rablás, zsarolás, önbíráskodás – miatt ítéltek el.

A reintegrációs őrizet elrendelését a bv-intézet indítványozhatja, illetve egyszer kérheti az elítélt vagy annak védője. A döntést a büntetés-végrehajtási bíró hozza meg, aki kijelöli az ingatlant, és megszabja, hogy azt mikor és milyen céllal lehet elhagyni.

A reintegrciós őrizet alatt kötelező elektronikus távfelügyeleti eszközt, vagyis nyomkövetőt alkalmazni.

 

( Fotó: 444.hu )