hirdetés

Tegnap autóstüntetést tartottak a szegedi Cserepes sori piac kereskedői. A menet a piactól ezután elindult a városházáig, ahol az árusok Botka Lászlónak akarták átadni a pavilonjaik felmondásáról szóló határozatot. Végül Szabó Bálint jogvédőt a polgármester irodájától a rendőrök elvitték, garázdaság vétségével gyanúsítják.

szabó bálint jogász szeged-délmagyar

Garázdaság miatt kedden délután előállították Szabó Bálintot a rendőrök Botka László szegedi polgármester irodája elől. A jogász mintegy hatvan Cserepes sori kereskedő május 31-ével hatályos felmondólevelét akarta átadni a város vezetőjének. A piacvezetés – ahogy azt a Délmagyar megírta már korábban – azért bontott szerződést egyoldalúan az árusokkal, mert azok nem voltak hajlandók aláírni azt az új szerződéstervezetet, amelyben 2017. január 1-jétől a megemelt bérleti díjak mellett fizetnék a 27 százalékos áfát, és lemondanak birtokvédelmükről.

A kereskedők felmondóleveleit egy autóskonvoj szállította a Cserepes sorról a városházára. Az árusok mintegy harminc autóban ültek, rendőri felvezetés mellett dudálással fejezték ki nemtetszésüket a piac körül kialakult helyzet miatt. Az árusok azt szerették volna, hogy a bérletüket felmondó határozatokat Botka László azonnal érvénytelenítse.

Szabó Bálint jogvédő bevonult az önkormányzat épületébe, ahol eljutott egészen a polgármester irodájáig, akárcsak egy vérbeli TEK-kommandós. Innen pedig már a rendőri felszólításra sem volt hajlandó távozni, az aktivista cselekedetét ezért rendzavarásnak minősítették. A Cserepes sori piac pavilonosainak érdekképviselőjét ezután két rendőr közrefogta, lekísérte a városháza elé, majd rendőrautóba ültette. A rendőrautó ezután a kapitányságra hajtott a kereskedők „Veled vagyunk, Bálint!” skandálása mellett.

A rendőrség közleménye szerint Szabó Bálintot azért gyanúsítják garázdasággal, mert a polgármesteri iroda előterében két kézzel megfogta az egyik ott dolgozó nőt, és ellökte. A polgármesteri hivatal ezután hívta a rendőröket, és kérte intézkedésüket. Az esetnek a Délmagyar újságírója is szemtanúja volt.

Szabó Bálint, miután az alkalmazott tájékoztatta, hogy nincs az irodájában Botka László, valóban elindult a polgármester irodájába, de a nő elé állt. Hogy a jogász valóban ellökte-e, nem tudjuk, az viszont biztos, hogy a nő nem esett el, és a rendőrök is csak jó fél órával az eset után kísérték el a jogászt, pedig a járőrök az autósfelvonulás miatt a városháza bejárata előtt posztoltak.

(Forrás: Délmagyar)