hirdetés

Rendőrök és állatorvos is tagja volt lejárt élelmiszereket átcímkéző maffiának. Nyers hús, édesség és tejtermékek is voltak a szabálytalanul újrahasznosított hulladékok között. Egy törökbálinti cég raktárában pedig újracímkézték az egyébként használhatatlan árut. Tizenkilenc ember ellen emeltek vádat.

NAv kommandós elfogás

Egy ócsai cég áruházláncoktól szerződés alapján vett át lejárt vagy nemsokára lejáró szavatosságú élelmiszereket, így tejtermékeket, nyers húst, felvágottakat, édességet, kávét. A cég papíron ezeknek a megsemmisítését végezte. 2011-ben találta ki a társaság vezetője, hogy az áru egy részét még el tudnák sózni.

A társaság dolgozói a beérkező teherautókról kiválogatták azokat a termékeket, amiket még el lehetett adni. Ezeket az árukat viszonteladással, kiskereskedelemmel foglalkozó vádlottak, valamint a környékbeliek előre egyeztetett időpontokban felvásárolták. A viszonteladók között egy rendőr is volt.

A megsemmisítésre szánt áruból nagy tételben vásárolt egy törökbálinti cég is, amelynek raktárában hígítóval lemosták a csomagolásra nyomtatott lejárati időt, átcsomagolták és egy dátumozó nyomdagéppel „megfelelő” dátumot nyomtattak rá, majd újra piaci forgalomba hozták. A raktár tele volt lomokkal, szeméttel, egerekkel és patkányokkal.

A lejárt szavatosságú termékek forgalomba hozatalát rendőrök és egy állatorvos is segítette.

Az állatorvos a hozzá érkező panaszok ellenére nem rendelt el ellenőrzéseket. A rendőrök és az állatorvos az ócsai céget irányító embernek előre szóltak a hatósági ellenőrzésekről, így a cégnél fel tudtak erre készülni. 2014 márciusában a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság munkatársaival, a Készenléti Rendőrség, valamint a Terrorelhárítási Központ és a NÉBIH közreműködésével 10 helyszínen tartott házkutatást. Elmentek az ócsai céghez, valamint az átcímkézett árukat átvevő személyek dabasi, felsőpakonyi, törökbálinti és budaörsi raktáraihoz. Több mint 250 tonna élelmiszert találtak.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség jelentős mennyiségű, üzletszerűen elkövetett rossz minőségű termék forgalomba hozatala, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben tizenkilenc emberrel, köztük négy rendőrrel és az állatorvossal szemben – közölte A Pest Megyei Főügyészség.

(Fotó: illusztráció)