hirdetés

Halomban álltak a kacsatetemek azon a Bács-Kiskun megyei sertéstartó gazdaságban, ahol lakossági bejelentés alapján a napokban helyszíni ellenőrzést tartottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. 

 

12_04_sertestelep_12A tázlári gazdasági udvar egyik helyiségben mintegy 40 kacsatetem hevert, a dögökből a vizsgálat időpontjában is kölyökkutyák falatoztak. Ugyanebben a helyiségben, négy-négy műanyag zsákban, zsákonként négy-négy kacsatetemet, a fagyasztóládában további 21-et találtak a Nébih munkatársai.

 

Az előtérben elhelyezett hordókban és vödörben – ugyancsak kacsák vágásából származó – bél, illetve egyéb vágóhídi hulladék állt. Az állati eredetű melléktermékek ráadásul jelöletlenek voltak, az állati eredetű melléktermékek szállítására, tárolására, felhasználására az érintettnek engedélye sem volt.

A sertéstartó gazda elismerte, hogy a tetemeket a sertések takarmányozására szánta. A vizsgálat során kiderült, hogy a telepen nevelt sertések jelöletlenek, vásárlási dokumentáció hiányában az eredetük ismeretlen. Állategészségügyi státuszukról szintén voltak meg a szükséges dokumentumok.

A Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el az érintett telepen tartott állatokra. Az eljárás folyamatban van, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat.

A hatóság ez úton is felhívja a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani.