hirdetés

Rekord áfát csalt az a családi bűnszervezet, amely több mint 80 céget hozott létre. A biznisz jól ment, hisz 5,7 milliárd forintot csalt el 55 strómannal. A Fővárosi Főügyészség vádirata több mint 400 oldal, ami szintén kisebb rekord. A vádlottak súlyos büntetésre számíthatnak.

 

A nyomozás során a rendőrség több luxuscikket, köztük autókat, ékszereket, festményeket, márkás órákat, táskákat, valamint hatástalanított fegyvereket és részvényeket is lefoglalt.

A vádirat szerint a bűnszervezetet egy 49 éves férfi alapította élettársával, saját testvérével, valamint egy további társukkal, akikkel több munkavállalót, köztük takarítókat és biztonsági feladatokat ellátó személyeket alkalmaztak. Adót, járulékot, áfát azonban már nem fizettek utánuk három éven keresztül. Ezt 2015–2018 között úgy érték el, hogy egy kétszintű céghálózatot működtettek egy irodaházban, amelynek alsó szintjén közel 80 társaságot jegyeztek be. Ide jelentették be a munkavállalóikat, akiket később kirendeléssel, az irodaház emeletén dolgozó alvállalkozókkal foglalkoztattak, azt a látszatot keltve, hogy valós üzleti és gazdasági kapcsolatban állnak.

A lebukás elkerülése érdekében az adóbevallás során bevallották az adókat, majd fiktív számlákkal visszaigényelték az áfát. Ezzel megteremtették az alapot a járulékok látszólagos rendezésére, amelyhez már csak ajándékul jött az adóhatóság eljárása, amely a visszaigényelt áfa terhére csökkentette a munkát terhelő kötelezettségeket is.

A bűnszervezet így összesen 4,7 milliárd forint vagyoni kárt okozott, amelyben nemcsak a tagok, hanem egy fiktív számlákat biztosító cég is részt vett. A cég a befizetendő áfa összegének csökkentésével és a munkát terhelő közterhek csökkentésével tehát további 1 milliárd forinttal többet tett zsebre.

A bűnszervezet 55 strómant is alkalmazott, akik cégvezetőknek, tisztségviselőknek adták ki magukat egy bizonyos összegért cserébe. Jellemzően akkor, amikor „cégvezetőként” hivatalba kellett menniük, vagy mikor az adóhatóság tartott ellenőrzést az irodában. Ők főként rossz anyagi helyzetük miatt vállalták el a szerepeket. A bűnszervezetet végül 2019 márciusában számolták fel.

Az ügyészség négy vádlott esetében jelentős vagyoni kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt indított eljárást. A vádlottak súlyos büntetésre számíthatnak.

(cst)