hirdetés

Rekordértékű gyémántot találtak Oroszországban. A csiszolatlanul másfél millió dollárt érő 121,96 karátos drágakövet a jakutföldi Jubilejnaja bányában találták.

gyémánt

Az oktaéder alakú, ékszer minőségű drágakő enyhén sárgás árnyalatú, 31,28 × 30,00 × 28,57 milliméteres. A Jubilejnaja bányában tavaly több, 50 és 138 karát közötti súlyú kristályt találtak. Ezek egyike egy 70,06 karátos gyémánt, amely a győzelem 70 éve a Nagy Honvédő Háborúban elnevezést kapta.

Az elmúlt száz év legnagyobb, 1111 karátos gyémántját Botswanában találták 2015 novemberében, a kanadai Lucara Diamond Corporation bányájában. A teniszlabda nagyságú gyémántot épp e héten, egy fokvárosi bányászati konferencia alkalmából tartott ceremónián nevezték el Lesedi La Ronának, ami a Botswanában beszélt setswana nyelven azt jelenti, hogy „a mi fényünk”.

A nevet nyilvános pályázaton választották ki, amelyen Botswana bármely állampolgára részt vehetett. A győztes javaslatot pénzzel jutalmazták. „A mi fényünk”-et rövidesen egy titkos világ körüli roadshow-n mutatják be a potenciális vásárlóknak. Értékét nehéz felbecsülni, az jelentősen függ a csiszolás módjától. Más adásvételek alapján 40 és 60 millió dollár közötti áron kelhet el.

A világ eddig ismert legnagyobb nyers gyémántja a 3106 karátos (621 grammos) Cullinan volt, amelyre 1905-ben leltek rá Dél-Afrikában. A brit uralkodói koronát és jogart a belőle csiszolt briliánsok ékesítik.

(Fotó: illusztráció)