hirdetés

Nyolc pulykatermék azonnali visszahívására kötelezett egy hazai élelmiszer-előállítót a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI), miután a hatóság vizsgálata bebizonyította, hogy a termékek – megnevezésükkel ellentétben – egyáltalán nem, vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaznak pulykahúst. A hamisítványok között három áruházlánc saját márkás terméke is szerepel.

A KÜI szakemberei mind a kereskedelemben, mind pedig a cég gyártóüzemében végeztek ellenőrzéseket. Utóbbi helyszínen több mint 2 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen terméket is lefoglaltak.

A bevizsgálások után több kifogásolt termék mellett ilyen eredményre jutottak pár közismert húskészítménynél: például a Tesco sajttal töltött pulykamedál 73,1 százalékban csirkehúsból állt, de az S-Budget pulyka nuggets 98,1 százalékban tartalmaz csirkehúst, a legdurvább a Miklósi sajttal töltött pulykamedál, aminél csak a nevében szerepel pulyka, mivel 100 százalékban csirkehúsból áll. Az adatok a NÉBIH  honlapján elérhetőek. A készítmények nem ártalmasak az egészségre, de ha valaki nem akarja megenni a pulykának árult csirkehúst, visszaviheti oda, ahol vette.

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek a cég gyártóüzemben is ellenőrzést tartottak. Ott az alapanyaghűtőben több mint két tonna ismeretlen eredetű, részben lejárt terméket találtak. Ezeket a gyártó költségére megsemmisítették, a cég pedig emiatt egy újabb bírságra számíthat.

A húskészítmények gyártója közleményben védekezett: az érintett termékek kiváló minőségűek, csak a címkézésük tartalmaz helytelen információkat. A cég vitatja, hogy helyszíni ellenőrzésen a NÉBIH bármilyen terméket lefoglalt volna, ezért a határozatot bíróság előtt támadják meg.