hirdetés

Radikális üzemmódba vált a Tanítanék Mozgalom – ezt jelentette be Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a mai tüntetésen. Önkéntesek jelentkezését várják, aki vállalják nevüket és arcukat gyermekeik jövőjéért. A felhívásra tanárok mentek fel a színpadra, akik bemutatkoztak és elmondták, miért állnak ki a mozgalom mellett.

pukli

Újra tüntettek a kormány oktatáspolitikáját bíráló szervezetek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azt mondta beszédében, ez az oktatási rendszer nem a gyerekek fejlődését szolgálja. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint lezárult egy időszak, sok tapasztalattal, tanulsággal, most a nyári szünidő az erőgyűjtés időszaka lesz, mert nem adják fel. Mint mondta, a kormány nem engedett például a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállításában az állami tankönyv-monopólium megszüntetésére vonatkozó pedagóguskövetelésben.

A tüntetésen kiosztották a kormány bizonyítványát. Egyes osztályzatot kapott a demonstrálóktól Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, Rogán Antal miniszter és egy másik kormánytag, Lázár János is. Németh Szilárd is megbukott, ő is elégtelentkapott. Palkovics László oktatási államtitkár szintén egyest kapott a tüntetőktől, mert azt közölte, hogy a tüntetés okafogyott. Orbán Viktor ugyanígy járt.

Azt is felidézték, amikor Lázár János még decemberben egy sajtótájékoztatóján azt mondta, nem csóválhatja a farok a kutyát, vagyis a tanárok se lázadozzanak a KLIK ellen. A PDSZ akkor úgy reagált: ilyen jelenség nincs, de azt a kormányzatnak is illő lenne megtanulni, hogy „azért a víz az úr”.