hirdetés

Egyre furább és kuszább a Pünkösdi Egyháznál történt események sorozata. A NAV mint közismert több milliárd forintos pénzmosás és csalás miatt nyomoz az egyház békési szervezeténél a Közösségi Missziónál. Két ember előzetes letartóztatásban van augusztus óta és úgy tudjuk további gyanúsítások és letartóztatások várhatóak. Az Esti Újság úgy tudja mindezen maffia ügynek azonban volt egy komoly előzménye. Az egyház vezetőit puccsal akarták eltávolítani bizonyos személyek, akik szemet vetettek a milliárdos állami normatívára, azonban ez nem jött össze mert épp az előzetesben lévő két személy dr.V.gy és dr. V.K ezt meghiúsította. Érdekes, hogy épp ők kerültek dutyiba. Az is fura, hogy az egyház szerződött partnerei, cégei amelyek több mint 20 ezer szegény ember étkezését biztosítják már nehezen tudják csak ellátni feladataikat, mert valakik a cégek számláiról, amelyet a NAV nem zárolt levették a sok sok százmilliót.

 

Mint köztudott a Közösségi Misszió két volt vezetője, dr. V. Gy. és dr. V. K. marad előzetes letartóztatásban és még a karácsonyt is és az új évet is dutyiban töltik. Szabadulásukra sok esély nincs. Ráadásul elfogásuk óta nem is nagyon szólnak hozzájuk a hatóságok, ami érthető, ez is egy nyomozási taktika, hátha megtörnek és részletes beismerő vallomást tesznek.

A Pünkösdi Egyháznál július végén robbant a bomba és lepte el a NAV az egyik szervezetét . Mint ismeretes különösen jelentős vagyoni hátrányt, több milliárd forintnyit, okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó, békéscsabai központú Közösségi Misszió ügyvezetőit.

A két ügyvezető nem sokkal letartóztatása előtt felvételét kérte a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség békéscsabai szervezetébe, s amint azt Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke elismerte, tagjai is lettek a kormánypártnak.

Az ügyre úgy tudjuk azért derült fény, mert a szervezet több százmilliós kölcsönt adott egy felszámolás alatt lévő cégnek, amely közvetve érintett az egykori Fideszes honatya Simonka ellen indított büntetőeljárásban, bár ezt eddig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta senki. A baj pedig az volt, hogy ennyi pénze nem lehetett a könyvelések szerint az egyházi elszervezetnek.
Az ügy szálait boncolgatva június végén beszámoltak arról is, hogy a költségvetésnek okozott kár nagysága eléri a 8 milliárd forintot, az egyházvezetés pedig 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Egy korábbi belső jelentés szerint: „A bűnkapcsolati rendszer felépítéséhez szükséges az egyház prominens vezetőségének együttműködő és irányító szerepe, amelyre elsősorban az MPE elnöksége mint operatív szerv alkalmas. Az állami közfeladat-ellátáshoz kapcsolódó normatív támogatások törvényi céltól eltérő módon történő felhasználására olyan tévedésbe ejtő és tévedésben tartó gyakorlatot építettek fel, amely csak egyházi elnökségi előterjesztésre, valamint egyháztanácsi jóváhagyással működhet.”

Hírt adtak arról is, hogy 2019 év eleji átvétele után jókora adósságot, tartozás és kifizetetlen számlákat hagyott maga mögött a Magyar Pünkösdi Egyház egy másik intézménye, az ugyancsak békéscsabai központú Adventum Központ egy várpalotai volt alapítványi iskolakomplexumnál. Majd egy budapesti gimnázium kivételével megszüntette az oktatást az intézményegyüttesnél.

„A nyomozás folyamatos, annak várható befejezési időpontjáról találgatásokba nem bocsátkozunk” – válaszolta most a portál kérdésére a Békés Megyei Főügyészség. A Magyar Pünkösdi Egyház az elmúlt hónapokban többszöri megkeresésük egyikére sem válaszolt.

Természetesen a Pünkösdi egyház azóta elkezdte a tisztogatást és a felelősök keresését is, ami azért is fura, hisz az egyház vezetőinek minden egyes gazdasági cselekményt, utalást állítólag jóvá kellett, hogy hagyjanak. A tisztogatás azonban csak kis kádereket érintett, úgy tudjuk.

Nagyobb baj az, hogy a NAV nyomozás után valakik a szocnet nevezetű számlákról, amiket nem zárolt a NAV és amelyen azon pénzek voltak, amelyek többek között 25 ezer ember napi étkeztetését is biztosította valakik levették a pénzt. Így jelen pillanatban ott tart az egyház ezen szociális étkeztetését végző két cég, hogy lassan nem fogják tudni teljesíteni ezen 25 ezer ember kiszolgálását. Ráadásul úgy tudjuk ezen cégeknél komoly tisztogatást végzett az egyház, igaz ezen cégek nem érintettek a milliárdos csalásban.

Az is érdekes, hogy az egyházhoz olyan személyek kerültek, pár évvel ezelőtt, akik ha tetszik, ha nem de érintettek voltak az Iszlám Közösség és más egyházaknál korábban történt fura pénzügyekben, visszaélésekben.

Ezen személyek egyébként még mindig a Pünkösdi Egyháznál ténykednek és senkinek sem tűnik fel, hogy az érkezésuk után kezdenek el furcsaságok történni épp itt is. Pedig a múltjuk is igen izgalmas és némi kutakodással ezt az egyház vezetői is simán kideríthették volna.

Az is kérdés a NAv ezen személyeket mikor veszi célkeresztbe, hisz lehet még a nyomozóknak sem tűnt fel mindez. Persze a jó munkához idő kell és ők is egészen bizonyosan górcső alá veszik majd ezen urakat, hölgyeket. Nem is kell nagyon messzire menniük csak be kell kérni a Szegedi Járás Bíróságon folyt takszövös csalási ügyet és a nyomozati iratokban illetve a vádiratban lévő személyek nevét szerintünk érdekes. Nem állítjuk, hogy ezen személyek arra szakosodtak, hogy az egyházi milliárdokat elcsenjék, de sok a véletlen egybeesés és épp olyan egyházi szervezeteknél történik ilyen, ahol ezen személyek feltünnek.

De sokkal sokkolóbb az az információ, hogy épp ezen személyek akarták a Pünkösdi Egyház vezetőit puccsal leváltani. Ennek oka az lehetett legfőképp szerintünk, hogy a szociális étkeztetést végző egyházi szervezetek munkájába nem tudtak beleszólni, nem tudtak ezen cégekbe bekerülni, átvenni az irányítást, többek között a békéscsabai Közösségi Misszióba sem, amely cégek 25 ezer szegénynek adnak nap mint nap meleg ételt és itt bizony súlyos milliárdokból gazdálkodtak. A cél ez lehetett nem más, hisz egy csalót a sok pénz vonz leginkább.

A puccsot pedig egészen véletlenül a most előzetesben lévő két férfi hiúsította meg, azaz ezen személyek bizony útjában voltak a puccsot szervezőknek. Érdekes módon ezután indult el a baj és kezdődött a NAV vizsgálat. Láttunk már ilyet, hogy valakik felhasználják a hatóságokat, hogy révbe érjenek úgy, hogy arról nem is tud az adott nyomozószervezet. Mindezt pedig egy nem publikus könyvvizsgálói jelentés eljuttatásával indították el 2018-ban.

Persze lehet, hogy ez csak a sok véletlen szerencsétlen egybeesése. Azonban, ha azt nézzük, hogy a puccsolók vígan élnek és már más egyházhoz is betüremkedtek a keleti országrészben, nos ez elszomorító, hisz ezen személyek nemcsak bajba sodortak már pár egyházat, hanem folytatják az állami milliárdok megcsapolását vígan, s az sem számít, hogy bár nem jogerősen de elítélték őket Szegeden, hasonló bűnügyek miatt. Igaz van aki nem is lett vádlott, mert elmeállapota alapján nem beszámítható de a Pünkösdi egyháznál vígan ténykedik tovább, sőt cégei is vannak, jogosítványát sem vonták be, holott be kellene, s ezen illetőt, akinek több neve is van, hát őt nem tiltották el a cégvezetéstől sem, ez is fura, vagy csak véletlen.