hirdetés

Már postázták a sasos behívókat. Bár a magyar katonák továbbra is törvénytelenül járőröznek együtt a rendőrökkel, a minisztérium belehúzott. Már-már egy virtuális 3D-s háborús helyzet lehet, hisz az új miniszter a tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását.

tartalékos katonák

A HM továbbra is úgy küldi a katonákat a déli határra, hogy folyamatos törvénysértést követ le azzal, hogy a rendőrökkel közösen járőrözteti a harcedzett egyenruhásokat. De ez nem számít, úgy tűnik. A törvényt átléphetik a törvényalkotók, nagyon úgy néz ki.

A HM valamiféle virtuális háborúra készül, úgy tűnik, hisz közleményük szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat. A HM azt írta: elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók – olvasható a HM közleményében.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret. Simicskó István nemrég kinevezett honvédelmi miniszter úgy nyilatkozott korábban, hogy már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál.