hirdetés

Póruljárt betonosok
2014-07-09 12:58

Nem tétlenkedett a hatóság és laza 2, 8 milliárd forintos bírságot szabott ki. Árrögzítés és piacfelosztás miatt büntetett keményen a GVH nyolc budapesti transzportbeton-gyártót és a Magyar Betonszövetséget.

betongyár

A bizonyítékok alapján a GVH megállapította, hogy 2005 és 2007 között az 1000 köbméter feletti Budapest környéki transzportbeton-megrendeléseket a cégek előre meghatározott kvóta mentén felosztották egymás között és meghatározták a transzportbeton árszintjét is.
A hivatal súlyosbító körülménynek értékelte, hogy az érintett vállalkozások a találkozók titkosságának megőrzésére fokozott biztonsági intézkedéseket hajtottak végre, ami arra utal, hogy tisztában voltak magatartásuk jogellenességével.
Az érintett vállalkozások felsővezetői évente egy alkalommal, a középvezetők havonta több alkalommal találkoztak a Magyar Betonszövetség irodájában azért, hogy a korábban meghatározott árszinteket és a „védett” vevőiket megtartsák, valamint a piaci részesedéseknek megfelelően felosszák a vevőket egymás között – tájékoztat a GVH közleményében.
A versenyhivatal a Betonpartner Magyarország Kft.-t 185,4 millió forintra, a Cemex Hungária Kft.-t 643,9 millió forintra, a DBK-Földgép Kft.-t 192 millió forintra, a Duna-Dráva Cement Kft.-t 465,8 millió forintra, a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft.-t 53,5 millió forintra, az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG-t 550 millió forintra, a Lasselsberger Hungária Kft.-t 270,2 millió forintra, a Strabag Építő Zrt.-t pedig 428,4 millió forintra bírságolta, míg a Magyar Betonszövetséggel szemben jelképes, egymillió forint összegű bírságot szabott ki, mert szerepe a kartellal összefüggő adminisztratív feladatok ellátására korlátozódott.
A hivatal közleménye szerint a bírságkiszabás során döntő súlyt képviselt, hogy az árrögzítés, azaz a vételi vagy az eladási árak meghatározása és a piacfelosztás – ideértve a versenytárgyalási összejátszást is – “kőkemény kartellnak” minősül, amivel a vállalkozások jelentős mértékben korlátozták a versenyt. A GVH figyelembe vette az érintett vállalkozások piaci részesedését a vizsgált időszakban a budapesti transzportbeton-piacon, továbbá a többszörös visszaeső Strabag Építő Zrt.-vel szemben 200 százalékkal növelte a bírság alapösszegét.
A GVH munkáját informátor segítette, aki az eljárás alá vontakkal szemben kiszabott bírság egy százalékával megegyező mértékű mintegy 27,9 millió forint informátori díjban részesül. Az informátor kilétét a GVH semmilyen formában nem fedi fel.