hirdetés

Az alvilág rettegett urának tartott Portik Tamás érdekeltségébe tartozó média  cégének az ügyében a rendőrség befejezte a nyomozást. Mint ismeretes ez a cég a Generál Média igen érdekes szerződést kötött Lázár János miniszter úr által korábban vezetett városával Hódmezővásárhellyel. Költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasol a a kilenc gyanúsított ellen.

generál média

A Nemzeti Nyomozó Iroda május közepén lezárta a Portik Tamáshoz köthető Generál Média ügyében költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult nyomozást. Kilenc személy vonatkozásában a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek az iratokat. Portik emberei ellen költségvetési csalás, okirathamisítás és más bűncselekmények miatt emelhet vádat az ügyészség. Úgy tudjuk, továbbra is a gyanúsítottak között szerepel a cég vezére, Holman Endre, illetve testvére, Holman János is.

Mint ismeretes a rendőrség 2013. április 30-án csapott le a médiacégre, majd vette őrizetbe Holman Jánost, illetve társaitnagy csinnadrattával. A rajtaütés része volt a 2012 nyarán több leszámolásos és robbantásos merénylettel összefüggésben letartóztatott Portik Tamás elleni nyomozásnak. A cég vezérét,Holman Endrét azonban nem tudták kézre keríteni, mivel ő 2013 márciusától Szingapúrba költözött, és csak egy évvel később, 2014 július 29-én egy onnan érkező járatról szedték le Frankfurtban a rendőrök. A gyanú szerint Holman Endre 2009-től a nevéhez köthető cégek vezetőjeként koordináló, irányító embereket bízott meg azzal, hogy a cégek valótlan tartalmú számlákat állítsanak ki. A kiállított számlák alapjául fiktív megbízási szerződések szolgáltak. A számlák összege elérte az 1,3 milliárd forintot. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a cégek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak hamis adóbevallásokat nyújtottak be, hogy csökkentsék a befizetendő áfa összegét, ezzel körülbelül 270 millió forint kárt okoztak az államnak.

generál média 2

Tény kérdése, hogy ezen Portik érdekeltségű cég Lázár János miniszter által korábban vezetett Hódmezővásárhellyel is bizniszelt.

Ezen kívül beszédes az is, hogy a Generál Média budapesti, Galamb utcai központja abban a lakásban található, amelyet Portik Tamás fiától vásároltak meg. Állítólag ebben a lakásban forgatták a Kósa Lajos debreceni polgármestert lejárató videót. A nyomozók a költségvetési csalás ügyében tartott házkutatás során lefoglalták a szervereket, és ezek egyikén bukkantak rá a lejárató videó muszter verziójára. Ez alapján megállapították, hogy a felvétel ott, a lakás egyik szobájában készült. A felvétel a 2010-es országgyűlési választások előtt néhány hónappal lejáratás céljából felkerült a világhálóra egy olyan videó, amin a DEGA Ingatlanfejlesztő Kft. munkatársa, Rónai Attila azt állította, személyesen vitt több alkalommal kenőpénzt Kósa Lajos debreceni fideszes polgármesternek. Rónai azzal védekezett, nemzetbiztonsági tisztekként bemutatkozó férfiak vették rá zsarolással a videó elkészítésére. Kósa közleményében képtelenségnek minősítette az állításokat, és azt mondta, politikai célokra használják a nemzetbiztonsági szolgálatot. Az ügyben nemcsak a debreceni polgármester, hanem a Kósa Lajost megrágalmazó Rónai Attila is feljelentést tett kényszerítés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Utóbbi a rendőrségen elmondta, korábbi olajos kapcsolatai miatt zsarolta meg őt a Nemzetbiztonsági Hivatal két munkatársa, akiket Portik Tamás mutatott be neki.

Tény, hogy a semmiből, pillanatok alatt emelkedett fel és robbant be a magyar médiapiacra 2000-ben Holman Endre. Az 1978-as születésű, hódmezővásárhelyi Holman viharos sebességgel jelent meg a magyar online média piacán. A fiatalember a Mellesleg.hu pornóoldal kattintási rekordokat döntögető sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy hagyományosabb kiadványokkal is megpróbálkozik. Cége, a Generál Média ismeretlen eredetű, de szemmel láthatóan jelentős anyagi háttérrel kezdett médiabirodalom kiépítésébe. A csúcsponton nagyjából negyven webes oldalt üzemeltettek, agresszív felvásárlásokkal, vagy ha az nem ment, hasonló saját kiadványok indításával. Több nagy portált felvásároltak, amihez pedig nem jutottak hozzá, annak konkurenciát csináltak. Jelentős összeget ajánlottak például a Magyar Telekomnak az Iwiwért, ám nem jártak sikerrel, így létrehozták a MyVipet. Kiadványaik azonban nem voltak túl sikeresek a piacon, nem tudtak piacképes tartalmat sem szolgáltatni. A Generál Média a 2000-es évek végére ennek ellenére megerősödött. Ettől kezdve Holman szerette fitogtatni az erejét, ha valamihez hozzá szeretett volna jutni, sőt, állítólag több tárgyaláson is hivatkozott a Portik Tamáshoz fűződő jó viszonyára.