hirdetés

Sok autós fellélegezhet, míg sokan bosszankodhatnak, hisz nem igazán erre számítottak. A kormány benyújtotta ugyan a deviza és devizaalapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, de ez nem kötelező érvényű. Sőt igen rossz árfolyamon, azaz napi árfolyamon váltják szinte át a hiteleket. Mindez a bankoknak kedvez, úgy tűnik. 

autók

A svájci frank januári felértékelődése a megmaradt devizahiteles adósok terheit számottevően megemelte, valamint a még fennálló devizahitel-állomány az NGM szerint további veszélyt jelenthet a pénzügyi stabilitásra. A törvényjavaslat szerint a forintosítás – amely valamennyi devizanemre kiterjed – december elsején lép hatályba. Korábbi közlésük szerint a mostani forintosítással érintett fogyasztási hitelek több mint 90 százaléka svájci frank alapú.

A Magyar Bankszövetség és a kormány által aláírt megállapodás szerint a fogyasztói deviza- és devizaalapú nem jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelek (ideértve a lízinget is) forintosítása kiterjed a jogszabály hatálybalépésekor érvényes deviza- és devizaalapú gépjárműhitel, deviza- és devizaalapú gépjárműlízing, személyi kölcsön és egyéb fogyasztási kölcsönszerződésekre, továbbá a már felmondott, de továbbra is devizában nyilvántartott deviza- és devizaalapú hitel és lízingügyletekből eredő követelésekre is.

A forintosítás nem terjed ki a deviza-értékpapír fedezetű hitelekre, a devizahitelkártya-tartozásokra és a deviza-folyószámlahitelekre.

A pénzügyi intézmények számára kötelező ajánlatot készíteni a forintosításról, amelyet minden érintettnek el is kell postázniuk. Az adósoknak azonban nem lesz kötelező azt elfogadni: ha 30 napon belül jelzik a hitelnyújtónak, hogy nem kívánnak élni a forintosítással, akkor a szerződésmódosítás nem lép életbe.

A hitelt a 2015. december 1-jei fordulónapon a svájci franknál 287,20 forintos, az eurónál 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok.