hirdetés

Matolcsy György után Juhász Péter is együtt ebédelne Polt Péter legfőbb ügyésszel. Az Együtt alelnöke a Rogán Antal elleni vizsgálat részleteit beszélné meg vele, miután az Aranykéz utcai robbantásért és a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik Tamás azt vallotta a bíróságon, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott a fideszes politikusnak. A kommunikációs államtitkár szerint Portik hazudik. Sőt Rogán miniszter feljelenti a maffialeszámolásos ügyben  elítélt Portikot. Az kissé furcsa, hogy a hosszú évek óta börtönben lévő Portik csak most kezdett el beszélni az állítólagos politikuskapcsolatairól, s eddig ezt nem tette.

portik per

Személyesen vitt pénzt MSZP-seknek, a jobboldali rendőrség pedig a céltáblájára tűzte – mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának még 2008-ban Portik Tamás. Laborc Sándor szerint az egykori Energol-vezér ott hibázott, hogy nem osztott pénzt a jobboldalra is. Portik erre azt válaszolta: oda nem akart pénzt vinni. Ehhez képest most a Rogán–Juhász-perben épp az ellenkezőjét mondta a szebb napokat látott Portik Tamás, akinek információink szerint kitűnő kapcsolatai voltak a jelenlegi kormánypárthoz is.

Egy múlt pénteki tárgyaláson viszont az Aranykéz utcai robbantásért és a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik már azt vallotta: 2009 körül 10 millió forintnyi eurót adott át az akkor még belvárosi polgármesterként dolgozó Rogán Antalnak. A kenőpénz azt szolgálta, vallotta Portik, hogy Pápa Marianne, Habony Árpád nagynénje egy Károly körúti üzlethelyiséget a piaci ár töredékéért vehessen meg, az ingatlant később nagy haszonnal továbbadta. A Rogán vezette kerületben nem ez volt az egyetlen ingatlanmutyi – mondja az egyik ellenzéki képviselő.

Juhász Péter politikus tegnap ebédre hívta a legfőbb ügyészt, hogy megbeszélhessék a Rogán Antal elleni vizsgálat részleteit. Az Együtt politikusa hétfőn annál az ötödik kerületi Fidesz-irodánál is volt, ahol Portik szerint a pénz átadása történt és ahonnan éppen papírokat vittek el nagy mennyiségben. Juhász emlékeztetett rá: nem csak a kabinetfőnök, a miniszterelnöki bizalmas Habony Árpád is érintett az ügyben.

Különös kockázat, hiszen Orbán Viktor tanácsadójaként funkcionál, miközben úgy tűnik, hogy kemény bűnözői körökkel van kapcsolatban, ez nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Arról nem beszélve, hogy Rogán Antal nem tett feljelentést Portikkal szemben hamis tanúzásért, amivel gyakorlatilag elismerte, hogy Portik Tamás igazat mondhatott. Egy érdeke lehet ebben Rogán Antalnak, hogy nem tette meg, hogy tudja, akkor Portik több tanúval bizonyítaná az igazát, ezért nem megy Rogán ebbe az utcába – fogalmazott.

Ma azonban Rogán miniszter megtette a feljelentést Portik ellen, úgy tudjuk.

A nemzetbiztonsági bizottság néhány éve a börtönben meghallgatta Portik Tamást.

Ezen bizottság részt vevő tagjai mindegyikének az volt a tapasztalata, hogy Portik Tamás egyrészt nem a levegőbe beszél, tehát nem az volt a jellemző, hogy nagyon blöffölgetne. Nagyon konkrét, nagyon részletes dolgokról mesélt, politikusokról is és politikai kapcsolatairól is. Én azt gondolom, hogy ebben az esetben nem neki van vesztenivalója, és én nem gondolnám, hogy ő most bosszúból összevissza vagdalkozik – mondta el Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos tagja.

A Rogán Antal vezette minisztérium államtitkára szerint Portik nyilvánvalóan hazudik.

– Nagyon furcsa az, hogy van egy olyan bűnöző, akit nem bolti lopásért, hanem komoly bűncselekményért elítéltek, és ebben az ügyben állást foglal, és vannak olyan baloldali politikusok, akik ebbe az állásfoglalásba vagy álláspontba kapaszkodnak bele, ami nyilvánvaló hazugság. Amit a Portik úr állít, az nem történt meg, de azt gondolom, hogy ezt a helyén is kell kezelni, úgy is kell kezelni, mint egy ilyen jellegű bűnözőnek az állításait – fejtette ki Tuzson Bence.

Az mindenesetre érdekes, hogy a remek kapcsolatokkal rendelkező Portik eddig semmit senkiről sem tudott kézzelfoghatóan bebizonyítani. Sőt a hosszú börtönhónapok alatt ki sem tálalt a politikai és a maffiakapcsolatokról, ami szintén elgondolkodtató, hisz igen súlyos ítéleteket kapott. Az is érdekes, hogy az éjszakai életben rettegett vezérnek tartott férfi csak most kezdett el beszélni, és pont Rogán miniszterről.