hirdetés

A referendum eredménye minipánikot okozott a piacon, a tőzsdeindexek zuhantak, a font 10 százaléknál többet gyengült, a dollár és a jen erősödött, az aranyár drágult, az olajár azonban csökkent. Az euróval szemben a forint 322 Ft-ra gyengült, ahogy a többi feltörekvő piaci deviza is. De ezek csak az első reakciók.

Néhány napon belül stabilizálódhat a piac, mivel a népszavazás végeredménye nem jár azonnali következményekkel. A referendum előtti szintek elérése azonban nem reális.

Az első pánikreakciókat a régió is megérezte, a BUX-index hirtelen több mint 5 százalékot esett, az euró 318 forint körül ingadozik.

A negatív hatásokat tompíthatják az erős fundamentumok, és tartós piaci feszültségek esetén az MNB likviditásbővítő intézkedésekkel segíthet.

A magyar kivitel kevesebb, mint 5 százaléka irányul a szigetországba, így a direkt hatások korlátozottak, de az elhúzódó bizonytalanság miatt romló európai növekedési kilátások a magyar gazdaságra is hatással vannak. Az MNB és kormány 3 százalék körüli idei növekedési prognózisára erősödtek a lefelé mutató kockázatok. Romlanak az európai és hazai növekedési kilátások, ezért szóba kerülhet a kamatcsökkentési ciklus újraindítása.

Azonban rövid távon is a reálgazdasági hatások egyértelműen negatívak az Egyesült Királyságra, Európára és a globális gazdaságra is.

A referendummal az EU is számottevően meggyengült, a közvetlen reálgazdasági hatásokon túl (export) a bizalomra is negatívan hat a népszavazás eredménye. A lefelé mutató növekedési kockázatok erősödése miatt a vártnál hosszabb ideig tarthat vagy a vártnál lazább lehet EKB monetáris politikája.

A politikai bizonytalanság is nő: erősödnek a szélsőséges, EU-szkeptikus erők (Franciaország, Spanyolország, Olaszország). Az Egyesült Államokban pedig a közvetlen reálgazdasági hatásokon túl a globális bizonytalanságok erősödése, a dollár felértékelődése, a piaci turbulenciák csökkentik a júliusi Fed kamatemelés (Federal Reserve – az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank) esélyét.

Kérdés, hogy az EU mennyire lenne „segítőkész” a kilépési tárgyalások folyamatában. Tovább nehezítheti a megállapodást, hogy a brit piac nem minden tagállam számára egyformán fontos, miközben a megállapodást minden tagállamnak jóvá kell hagynia.

Lehetséges, hogy Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU tagállamaival, azonban Kanadával is hét évbe telt, mire megegyeztek, és ez még mindig nincs ratifikálva.

Az ilyen megállapodások hosszadalmasak, az áruk és szolgáltatások nem teljes körét érintik. Nem lehet ugyan kizárni, hogy a briteknek sikerül minden akadályt leküzdeniük és végül számukra kedvező megállapodásokat kötni, ez azonban több évig tartó hosszadalmas folyamat, az évekig tartó bizonytalanság pedig komoly gazdasági költségekkel járhat.