hirdetés

Piac helyett sportpálya
2014-05-12 11:55

A józsefvárosi önkormányzat  azt közölte, hogy korábbi terveiknek megfelelően továbbra is sport- és szabadidőközpontot szeretnének létesíteni a kiürítésre ítélt Kőbányai úti kínai piac, a Négy Tigris helyén. Rendezvényközpont, szabadidőpark, sportpályák és hosszú távon szociális bérlakások épülhetnek oda, jelentős zöld területtel – mondta Kocsis Máté polgármester még korábban.
Az önkormányzat még 2012 októberében kérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy a józsefvárosi pályaudvar területén lévő MÁV-területek önkormánáyzati tulajdonba adását. A pályaudvar főépületében jelenleg a Sorsok Háza, a holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelye épül – emlékeztet a Magyar Nemzet. A mögötte álló húszhektáros területre többmilliárdos beruházással kül- és beltéri sportpályákat építenek, de háromszintes mélygarázst is terveznek a helyszínre. A józsefvárosi piac kiürítését már elrendelte a bíróság, azt két hónapon belül végre is hajtják majd, még akkor is, ha az üzemeltető Komondor Kft. fellebbez a döntés ellen. Az ügyben piacfelügyeleti hatóságként eljáró X. kerületi jegyző egyúttal visszavonta a piac piacüzemeltetési engedélyét.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi döntése alapján – tavaly június 3-án alapítói határozatban adta ki feladatként a MÁV Zrt. részére a józsefvárosi piacot üzemeltető Komondor Kft. bérleti szerződésének felmondását. A MÁV június 17-én közjegyzői okiratban 150 napos határidővel felmondta a józsefvárosi piac bérleti szerződését, így az november 21-én megszűnt.  November 21-én a Komondor Kft. a MÁV előzetes értesítése és a helyszíni felszólítás ellenére sem tett eleget az átadási kötelességének. A Komondor Kft. akkor azt közölte, hogy nem időt húz azzal, hogy nem adja át a józsefvárosi piac területét a tulajdonosnak, hanem a törvényben biztosított jogaival él. A közlemény szerint soha nem vonták kétségbe a piac bezárására vonatkozó döntést, ugyanakkor jogellenesnek tartják a bérleti szerződés felmondására vonatkozó közokiratot. Álláspontjuk szerint a dokumentum azért jogellenes, mert arra hivatkozik, hogy a területet akkor is át kell adniuk, ha a felmondás érvénytelensége miatt pert indítanak. Másnap a vasúttársaság megindította a végrehajtási eljárást a Komondor Kft.-vel szemben a józsefvárosi piac területének visszaszerzésére