hirdetés

Budapest vonzáskörzetében óriási munkaerőhiány van, az itteni vállalatoknak 18 ezernél is több emberre lenne szüksége.

járműgyártásA versenyszféra üres álláshelyeinek mintegy fele Közép-Magyarországra koncentrálódott az első negyedévben. A második legtöbb munkavállalót kereső régió: Közép-Dunántúl, ahol 4500 betöltetlen álláshely van – írta csütörtöki számában a Világgazdaság a KSH adatai alapján.

Magas a munkaerőhiány a sok munkanélkülivel rendelkező régiókban is.

Munkaerőhiánnyal küzdenek azok a régiók is, ahol viszonylag sok a munkanélküli, és magas a szintén potenciális kínálatnak tekinthető közfoglalkoztatotti létszám is, aminek elsősorban az az oka, hogy a munkaerő-kínálat és a -kereslet nem felel meg egymásnak – állapította meg a KSH elemzése.

A lap hozzátette, hogy a KSH közleménye szerint 2016 első negyedévében a legalább öt embert foglalkoztató cégeknél 36, a költségvetési intézményeknél 14 és félezerre nőtt a betöltetlen pozíciók száma.

A járműgyártásban jelentős mérnök- és szalagmunkás hiány van.

A legtöbbeket (660 ezer főt) foglalkoztató feldolgozóiparban pedig még soha nem kerestek ennyi embert, az elmúlt egy évtizedben most a legmagasabb az üres állások száma, ez országos szinten több mint 14 ezer betöltetlen helyet jelent. Ezen belül a legtöbb munkavállaló – közel 2,6 ezer – a járműgyártás alágazatból hiányzott, ahol jellemzően műszaki értelmiségieket, illetve szalagmunkásokat kerestek.

A kereskedelem és a gépjárműjavítás 3,8 ezer embert tudott volna azonnal felvenni. A szektorban 2014 óta növekszik a munkaerőhiány.

Az elektronikai és informatikai szektorba rengeteg embert keresnek.

Az üres álláshelyek aránya a számítógépeket és elektronikai berendezéseket gyártó cégeknél volt a legmagasabb, itt százból 4 hely várt betöltésre.

A betöltetlen állások aránya az informatikai és kommunikációs szektorban szintén kiugróan magas, a versenyszféra átlagának több mint kétszerese, ami 2,9 ezer üres álláshelyet jelent, azaz száz álláshelyből 3,5 állásra vártak jelentkezőt.

A valóságban azonban ennél jóval nagyobb a hiány, hiszen a fejlesztési tárca által kezdeményezett tavalyi ágazati felmérésből az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshelyről beszélhetünk Magyarországon.

 

(VG/KSH)