hirdetés

Fizethet a rendőrség. A nyomozóhatóság köteles állni a számlát, ha szakszerűtlenül nyomozott: egy nemrégiben született bírósági ítélet kártalanításra kötelezi ugyanis a nyomozó hatóságot, ha bizonyíthatóan szakmai hibákat vét egy eljárásban, és emiatt kár éri a sértettet. Ennek nyomán hasonló perek tömege várható.

tanya

Egy alföldi eset szolgál példaként: egy nő tanyájáról ellopták az állatait. Haragosára gyanakodott, és úgy érezte, hogy a rendőrség nem tesz meg mindent azért, hogy előkerítsék a tettest. A nyomozás eredménytelenül zárult, de mivel jelentős anyagi kár érte, beperelte a helyi rendőr-főkapitányságot, mert szerinte az elkövetett rendőri mulasztások és szabálysértések miatt nem találták meg a tolvajt. Az ügyészség igazat adott a nőnek, és az ORFK levélben elismerte, hogy történtek szakmai hiányosságok. Végül a bíróság félmillió forint kártérítésre kötelezte a rendőrséget. Ami ez után történt, az viszont több mint szokatlan ugyanis a rendőrség továbbhárította a megítélt összeget a nyomozást végző rendőrökre.

Az új Ptk pontosította a kárrendezés hasonló módozatait, és feltehető, hogy ennek nyomán a rendőrségnek hasonló perekkel kell szembenéznie a közeljövőben. Boda Róbert kaposvári ügyvéd szerint az ügyfelek igénye egyébként is az amerikai szemlélet felé tolódott az utóbbi években, és előszeretettel csapnak le olyan ügyekre, amelyekből kárpótlást remélhetnek. Az pedig köztudomású, hogy vagyon elleni bűncselekmények, a lopások és betörések nagy része zárul le megtalált tettes híján.

Precedens értékűnek tartja a történteket Fóris Kálmán kaposvári ügyvéd is. Kifejtette: a közigazgatási eljárásban okozott kár megtérítésére törvényes lehetőség van, de ehhez szükséges, hogy a polgári bíróságot megelőző eljárásban a hatóság egy fegyelmi büntetéssel vagy másképp elismerje a hibáját és vétkességét. Megerősítette, hogy fennállhat a veszély, hogy a rendőrség ezután nehezebben ismeri majd el a szakmai hibáját, hogy ne legyen perelhető. Sokféle módon védekezhet egyébként a rendőrség az ellene induló perek ellen, mondhatják azt, hogy ők csak a rendelkezésükre álló adatokból indulhatnak ki, és nem tehetnek arról, ha téves adatokat kaptak. Ezeket a pereket el kell különíteni azon kártalanítási eljárásoktól, amelyekre korábban is volt lehetőség, mint amikor például valakit alaptalanul tartóztat le a rendőrség.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője szerint még nem volt sok rendőrség elleni kártalanítási ügyük, de közigazgatási eljárásban elkövetett károkozásért, például jogellenes fogvatartás miatt több per is indult már a megyében. Az ügyvédek szerint biztos, hogy alaposan megnő majd a kártérítési perek száma, amellyel számon kérik majd a rendőrség munkáját, mert az ügyfelek jogérzékenysége és tájékozottsága megnőtt az utóbbi időben, de a folyamattól az is várható, hogy nagyobb odafigyelésre készteti a rendőrséget a munkája során.