hirdetés

Elkezdődött a botrány és a hatalomátvétel, úgy tűnik, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. körül. A híres porcelánokat gyártó cég érvénytelenségi pert indít, amiért a Magyar Fejlesztési Bank állítólag hirtelen és váratlanul május 18-án felmondta a vállalat 413 millió forintos hitelét – közölte a társaság. A manufaktúra ezt Páva Zsolt, Pécs polgármesterének címzett, csütörtöki keltezésű, nyílt levelében közölte, amelyet Treitz Ferec cégvezető írt alá s, amelyben többek között emiatt Pécs fideszes városvezetőjét is okolják. Pécs, úgy tűnik, a helyi közlekedési vállalt és a vízmű után ezt a céget is magáénak akarhatja esetleg. 

páva-najari

Emlékezzünk csak vissza, amikor Pécs vezetése a helyi külföldi kézben lévő vízműszolgáltatót elfoglalta. Nem is olyan rég volt. De a helyi közlekedési vállalat városiasítása is hasonló módon működött anno, ami szintén magánkézben volt. Most pedig a Zsolnay kerülhet Pécs tulajdonába. Sokak szerint vitatott módon. Nos, van furcsaság bőven az egykoron szebb napokat látott cég ügyében. Pedig nem is olyan rég Páva polgármester és a szír tulajdonos igen jóban voltak egymással.

A társaság hétfői mérlegelfogadó közgyűlésén derült ki, hogy az MFB május 18-án felmondta a cég tavaly augusztusban lejárt hitelét. Ha az adós 15 napon belül nem rendezi tartozását, a pénzintézet kezdeményezi a felszámolást.

A Pécsi Újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a porcelánmanufaktúra nem fizette ki felmondott hitelének teljes összegét, és mivel a határidő lejárt, ezért megkezdődhet a cég felszámolása.

A Népszabadság pedig a héten arról írt , hogy a pécsi közgyűlés Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre, hogy a Zsolnay – szerintük elkerülhetetlen – felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. A céget hivatalos közlés szerint azért alapították, hogy fellépjenek a Zsolnay többségi tulajdonosának trükközése ellen – fogalmaz a lap, felidézve, hogy a 74,5 százalékos részesedéssel rendelkező szír Bachar Najari vitatható értékű tőkeemelést hajtott végre, felesége cégének adta át a Zsolnay-védjegy külföldi használati jogát. Eközben pedig a cég adóssága 900 millió forintra nőtt, dolgozói létszáma 220-ról 150-re csökkent.

Treitz Ferenc cégvezető a pécsi polgármesternek címzett nyílt levelében egyebek mellett a kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak a Zsolnayt érintő korábbi lépéseire kért magyarázatot, valamint ezekkel kapcsolatos szándékait firtatta. A Ledina Kerámia Kft. alapításával kapcsolatban úgy vélte, hogy gyár felszámolásának elindításában nem kis szerepe van a kisebbségi tulajdonosnak, az önkormányzatnak.

Hozzátette: a vezetőség tudomására jutott, hogy a város szeretné a most megalakított társaságban tudni a Zsolnay-védjegyet, amelyről kijelentette, hogy az a porcelánmanufaktúra jogos tulajdona.

Szabó Iván ügyvéd, a 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője csütörtökön nagyon valószínűnek nevezte a porcelánmanufaktúra felszámolásának elindulását.

Hozzátette: az új cég átveszi a manufaktúra dolgozóit, és gondoskodni fog arról, hogy az alkalmazottak megkapják fizetésüket.

Szabó Iván kiemelte: a Zsolnay-védjegy megmentésén a manufaktúra kisrészvényeseivel összefogva fog gondoskodni a város.