hirdetés

Papírforma győzelem született Pestújhelyen az időközi polgármesterválasztáson. A Fidesz jelöltje immáron sokadszorra bukott le és László Tamással a kormánypárt ezen liberális városrészben nem tud diadalt aratni. Feltehetőleg László sorozatos törvénysértései is kellettek minden bizonnyal ahhoz, hogy ne tudja bevenni a XV.kerületet, s az sem jött be az utolsó napokban, hogy valakik azzal riogatták telefonon és személyesen is a helyieket, hogy itt aztán minden orvosi intézmény be fog zárni. Németh Angéla tehát hozta a kötelezőt és nem hibázott.

németh angélaA szavazóköri adatok 100 százalékának feldolgozása után Németh Angéla, a baloldali ellenzék által támogatott civil jelölt nyert a vasárnapi, XV. kerületi időközi választáson. A választók 50,9 százaléka szavazott Németh Angélára, míg a fideszes László Tamásra 47,8 százalék, a különbség több mint 600 szavazat.

 

 

A munkáspárti jelöltre, Kerezsi Lászlóra csak a választók 1,2 százaléka voksolt. Németh Angéla a közel végleges eredmény ismeretében azt mondta: nagyon köszöni mindenkinek, aki elment szavazni, akárkire is voksolt. Úgy látja, hogy a siker titka a rengeteg munka és a teljeskörű összefogás volt, illetve az, hogy fel tudták rázni rázni a választókat.

A részvétel 34,3 százalékos volt, ami ugyan picit alulmúlta a 2014-es önkormányzati választási arányt, de jóval magasabb, mint az elmúlt hónapok időközi voksolásain.

A XV. kerületben azért kellett időközi választást kiírni, mert Hajdú László korábbi DK-s polgármester áprilisban parlamenti mandátumot szerzett a körzetet simán nyerte a most is induló Lászlóval szemben. A kerület hagyományosan a baloldal fellegvárának számít, így sejteni lehetett, hogy Németh eséllyel indul, főleg azok után, hogy kiderült, nem lesz igazi ellenzéki ellenfele. Igaz, a Fidesz hagyományosan jól mozgósít, a saját keménymagját mindenképpen elviszi szavazni – ezt mutatja, hogy László nagyságrendileg annyi szavazatot kapott, mint 2014-ben a fideszes jelölt –, így az ellenzéknek csak akkor van esélye, ha szintén képes a mobilizációra. A kampányt az utolsó pillanatban automata telefonhívások színesítették, amelyekben női hang azzal riogatta a választókat, hogy Németh Angéla megválasztása esetén megszüntetné a helyi szakrendelőt, így az helyieknek Zuglóba vagy Újpestre kell menniük, ha orvosi ellátásra szorulnak. A helyi választási bizottsághoz érkezett ugyan kifogás a telefonhívások miatt, de azt a testület vasárnap délután formai okokból, érdemi vizsgálat nélkül elutasította, ami több mint érdekes.

Úgy tudjuk a Fidesz a XV.kerületet, a XIII.kerületet és Zuglót tulajdonképpen elengedte már 2010 – óta de ezen most sem kívánnak változtatni és a jövőben sem nagyon, mert itt a választókat nem lehet úgy befolyásolni. ez érthető, hisz ezen kerületekben a klasszikus munkásosztály és az értelmiségiek élnek legfőképp.