hirdetés

Zugló volt polgármesterének Papcsák Ferencnek nem tetszik, ahogy kerülete egyre nagyobb bajba kerül, s ahogy tűnik el a városrész megtakarított pénze. A kerület átadáskor 2,5 milliárd forint volt a pénztárban, ez okirattal igazolt! Hazugság az, ha valaki mást állít.  – legalábbis a Fidesz országgyűlési képviselője szerint. Zuglóban Papcsák szerint  a szakbizottságok egyike sem támogatta a nemrég elfogadott költségvetést. Ez jelzésértékű, ugyanis az a feltételezésem, hogy saját elvbarátai zsarolni kívánták a polgármestert. A Fidesz Zuglóban a konstruktív ellenzék szerepét tölti be. A költségvetés kapcsán pedig aggályaikat folyamatosan megfogalmazták Karácsony Gergely polgármester felé.

 papcsák 21

Zugló  volt polgármesterétől, jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselöje Papcsák Ferenc válaszolt az Esti Újság kérdéseire, őszintén és tabuk nélkül. Hisz szerkesztőségünk kíváncsi volt a volt és a jelenlegi polgármester közötti szakmai vitára, hisz Papcsák Ferenc  a Fidesz Zuglói VK elnöke szerint a kerület a működés határához ért ? Holott Ö jelentős több milliárdos plusszal adta át a kerületet Karácsony Gergelynek. Kérdéseink közt szerepelt az is ,hogy mit tud tenni mint Fidesz VK elnök ? S az is érdekelte szerkesztőségünket, hogy a volt képviselő társai, fideszes politikusai, hogy szavazhatták meg a kerület pazarló költségvetését ? Nem hallgattak esetleg Papcsák Ferencre mint VK elnökre ? Vagy nem jelezték, hogy baj van Zuglóban ? Szerkesztőségünk úgy tudja Papcsák Ferenc volt helyettese készítette a kerület költségvetését, mint a költségvetésért felelős alpolgármester,mit szól ehhez hisz most igy igen fura helyzet alakult ki és az Ön által kifogásolt költségvetést a Fidesz kerületi képviselői is egyhangúlag szavazták meg ?

Nézzük a kérdéseit és felvetéseit, melyekkel személyemet megtisztelte. Zugló ma sem, de múltban sem volt a politikusok számára könnyű terep. Nem lehet az sem véletlen, hogy helyből polgármestert nem szívesen választanak, bár erre én kísérletet tettem Rozgonyi Zoltán jelölésével. Miután engem megválasztottak és elkezdtem a munkát és igyekeztem legjobb tudásom szerint a kerületet rendbe tenni, amit még ellenfeleim sem tagadnak, vagy titkolnak el, gyakran találtam magam szembe olyan helyi politikai és gazdasági érdekeket képviselő személyekkel, csoportokkal, akik hosszú éveken keresztül a kerület közösségének forrásaiból táplálkoztak.- írta kérdéseinkre válaszolva  Papcsák Ferenc.

Valljuk be ezt egy magát értelmesnek és felkészültnek tartó politikus nem hagyja, nem engedheti meg. Gondoljon csak a tanácsadókra, Dudogló Pávelekre, az ingatlan értékesítésekre, a túlárazott uszodahasználatra a XVI. kerületben, a magas bérekre. Ezeket a szálakat minden erőmmel igyekeztem elvágni, és ezzel természetesen szép számmal gyűjtöttem „barátokat” is. Nyilvánvaló, hogy egy nagy kerületben egy ilyen munka hosszú évek alatt végezhető csak el, és ennek eredményei lassan mutatkoznak. Nem sikerült például rendbe tenni , de megkezdtük a munkát az ingatlankataszter kialakításában. Rendezetlen volt és átláthatatlan, lassan haladtunk előre a bérleti szerződések világában is. Ezzel szemben a hivatal működése, a személyi állomány frissítése, fiatal, diplomás emberekkel való feltöltése tekintetében eredményesek voltunk. A korábbi 300 feletti létszám leapadt és átalakult, utolsó munkanapomon 194 fővel dolgoztunk. Jelentős bérezési nyomás nehezedett ránk, ezt is felszámoltuk.

Így sikerült az adósságunkat 11,6 milliárd forintról nullára írni, az állam 7,2 milliárd forintot vitt el, míg mi ledolgoztuk a többit. A kezdeti időszakban, amikor pénzügyileg drámai volt a helyzet vezettük be a kommunális adót (400 millió Ft.), amit utóbb MI vezettünk ki és kezdtük meg a visszatérítést. Bevezettük az Erzsébet-utalványt az időseknek és a rászorultaknak.

Mintegy 10 milliárd forint értékben beruháztunk és felújítottunk, 6 milliárd forint értékben növeltük az ingatlan-vagyont. Lényegileg leállítottam az ingatlanok értékesítését, a mostani kurzussal ellentétben nem támogattam a lakás és ház építéseket, figyelemmel arra, hogy a zuglóiak véleménye szerint a kerület már megtelt, a szolgáltatások (iskola, óvoda) színvonalának rovására mennének az új építkezések.

Az átadáskor 2,5 milliárd forint volt a pénztárban, ez okirattal igazolt! Hazugság az, ha valaki mást állít. Év végén az egyenleg pozitív újólag, ugyanis a 2013 év volt az első a rendszerváltás óta, hogy a zuglói költségvetés többlettel zárt! Az első, a 2014 vége a második év, mintegy 1 milliárd forinttal. A költségvetés tervezéséért a polgármester felel, nagyon erősnek kellett volna lennie, hogy a sok kérést, támogatási igényt visszavegye.

Szomorúan tapasztaltam, hogy a szakbizottságok egyike sem támogatta a költségvetést. Ez jelzésértékű, ugyanis az a feltételezésem, hogy saját elvbarátai zsarolni kívánták a polgármestert. A Fidesz jelenleg a konstruktív ellenzék szerepét tölti be. A költségvetés kapcsán aggályainkat folyamatosan megfogalmazzuk, megfogalmaztuk, de sajnos erre az évre nem készült például pénzügyi ütemterv, allokáció, mire és mikor mennyire számíthat a kerület. Legalábbis mi ezt nem láttuk. Látva, hogy a bizottságok nem támogatták, úgy láttuk, hogy nem nagyon lesz sem személyi, sem dologi ágán forrása az intézményeknek, hiszen a polgármester nem rakta össze a többséget a szavazáshoz. Ez a vitában látszott már, azonban a mi álláspontunk az, hogy szemben a Weinek időszakkal, amikor az akkori polgármestert folyamatosan zsarolták, miközben az intézmények forrás nélkül maradtak.

Ezt mi nem engedtük és megszavaztuk, számunkra a működőképesség fenntartása a cél, és nem a rövidtávú politikai siker. Lehet azt mondani, hogy az általam vezetett időszak hangos és jelentős vitákkal volt terhes, de munkájában eredményes. Csak egy példa, én nem engedtem meg a közterületen történő életvitelszerű tartózkodást, nem is halt meg senki. Ma nincs hatályban a tilalmazó rendelet, csak félév alatt 6 fő embertársunk hunyt el az utcán. Ez nem megengedhető, nem álláspontunk szerint nem jó politika! A napokban tartott sajtótájékoztató is azt a célt szolgálja, hogy nem meggondolatlanul szórni a közösség pénzét, politikai kifizetőhellyé tenni egy kerületet!

 

Köszönöm kérdéseit! Munkájához jó egészséget kívánva,

maradok tisztelettel:  Papcsák Ferenc